Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Friskolornas vinster på våra skattepengar trumfar elevernas rätt

De privata men skattefinansierade vård- och omsorgsbolagen som driver vårdinrättningar och äldreboenden. De privata men skattefinansierade skolorna. Praktiskt taget varenda intäktskrona de har kommer från dig och mig och alla andra skattebetalare.

Men reglerna som styr all annan skattefinansierad verksamhet gäller inte dem.

Man har, med benäget stöd från de forna allianspartierna och SD, tidigare krampaktigt stretat emot om meddelarfriheten som ger personalen rätt att slå larm om oegentligheter utan fara för sin egen anställning – och man stretar alltjämt krampaktigt emot offentlighetsprinciper som i vanliga verksamheter ger möjlighet till insyn och jämförelser.

Och nu har Kammarrätten i Göteborg i en dom gett dem rätt. I alla fall delvis. Företagen är viktigare än eleverna. Företagens vinstmöjligheter trumfar elevernas och deras föräldrars möjligheter att upplyst välja skola.

Kammarrätten slår nämligen fast att uppgifter om exempelvis elevernas bakgrund och betygsresultat på friskolor som är ensamma friskolor i en kommun, inte längre får lämnas ut av SCB. Inte ens till Sveriges kommuner och regioner, SKR, som årligen publicerar statistik och jämförelse. Att göra det riskerar nämligen hota friskolornas ekonomi, menade SCB när man tidigare i höstas nekade SKR informationen – och Kammarrätten håller alltså med.

Det allra sjukaste i alltihop är motiveringen.

Både SCB och Kammarrätten menar att eftersom all den information som vi normalt skulle säga krävs för att som föräldrar kunna fatta kloka beslut om vilken skola som passar barnen bäst: som betygssnitt, elevsammansättning och genomströmning (hur stor andel som slutför studierna inom tre eller fyra år) – också kommer att påverka folks val av skola. Just därför ska den informationen hållas hemlig!

Annars skulle avslöjanden om ett lågt betygssnitt eller många elevavhopp kunna leda till att föräldrar och elever väljer en annan skola – och då lider friskolan ekonomisk skada!

Absurt räcker inte för att beskriva att Sverige, som enda landet i världen, låter företag driva skolor för skattemedel med vinstintresse och dessutom skyddar detta vinstintresse genom att stoppa allmänhetens insyn.