Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Du bestämmer hur valet ska sluta – släng inte bort den makten

Annons

Förra gången vi valde företrädare i Europaparlamentet valde inte ens hälften av västernorrlänningarna att rösta. Valdeltagandet stannade på 46,7 procent – nästan fem procentenheter under rikssnittet och nästan 15(!) under valdeltagandet i Stockholm.

För den som irriterar sig över att stockholmare har för mycket att säga till om finns alltså all anledning i världen att pallra sig iväg till en vallokal redan i dag.

Norma i Södertälje hade helt missat att det är EU-val om några dagar. ”Jag önskar att jag varit mer intresserad, men jag vill inte rösta för röstandets skull”, säger denna unga kvinna till Svenska Dagbladet.

Det påminner mig om 24-åriga Natalie som Aftonbladet intervjuade inför förra EU-valet. Hon tänkte inte rösta. Inte i EU-valet. Inte heller i vare sig kommun-, landstings- eller riksdagsvalet ett par månader senare.

Hon hade aldrig röstat. Aldrig tyckt det var värt det. 24 år gammal hade hon redan gett upp om demokratin.

– Jag har inget intresse av det. Politikerna lovar en massa men det blir aldrig någon förändring. Folk har röstat så många år utan att det hänt någonting. Varför ska jag rösta när ingenting händer, sa hon då till kvällstidningen.

”Folk har röstat så många år utan att det hänt någonting”? Vad är det Natalie vill ska hända? Vi får faktiskt de företrädare vi väljer.

Hon borde ha vänt på det. Varför skulle nån politiker överhuvudtaget bry sig om vad hon och andra icke-röstare tycker? De som redan förklarat att de skiter i valet har ju redan gjort sig överflödiga. Då fokuserar istället politikerna på att vinna de väljares röster som faktiskt tänker vara med och avgöra valet.

Att makthavare inte bara kan företräda den klick som röstade på dem är en sak – Stefan Löfven är alla svenskars statsminister och inte bara statsminister för dem som kryssade honom – men inga platser i vare sig EU-parlament eller riksdag kommer att stå tomma för att politiskt ointresserade personer tror sig protestera genom att inte rösta.

Politiken bestäms av den som är med. Inte den som frivilligt ställer sig vid sidan av och sedan gnäller över att resultatet inte blir som de vill.

Prognoserna inför det pågående valet pekar på ett valdeltagande på 53,5 procent, nästan 35 procentenheter under valdeltagandet i riksdagsvalet i höstas.

Det betyder att många av dem som aldrig skulle komma på tanken att missa ett riksdagsval inte kommer att rösta imorgon. Tillsynes tillfreds med att låta andra svenska väljare välja representanter åt dem i EU.

Allra mest förbluffande är väl att så många väljare som räknar sig som vänster så villigt slänger bort sin röst.

Samtidigt som man ondgör sig över att en rödgrön regering måste kompromissa om sin politik med Centern och Liberalerna och inte bara kan köra ett rent vänsterrace, rycker man tydligen på axlarna åt att EU-valet kan sluta med att SD, KD och M får en majoritet av rösterna. Partier som rent ut lovar att driva arbetar- och kvinnofientlig politik.

Och sen sitter de där om ett år och klagar över att sossarna inte gör nåt.

Annons