Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Det är inte migrationens fel att det saknas pengar i välfärden

Annons

Facktidningen Kommunalarbetaren har läst 290 kommunala budgetar och konstaterar att man nästa år måste spara i många av dessa – sex av tio inom den kommunala nämnd som ansvarar för äldreomsorgen.

Man konstaterar också att mer än sju av tio kommuner i fjol hade underskott i dessa nämnder på totalt 1,8 miljarder.

Hade en facktidning som bevakat skolan gjort en liknande granskning av nedskärningarna inom kommunernas skolnämnder, hade det sett minst lika illa ut. För inte heller skolan – från förskola upp till gymnasiet – är oberörda.

Vi har inte ett kostnadsproblem, utan ett intäktsproblem.

Jo jag vet att liberala ledarsidan här intill bara förra veckan menade att den kommunala ekonomiska krisen som nu knackat på i nästan alla svenska kommuner mest handlar om att man inte jobbar så ”effektivt” som man borde.

Men som socialchefen i Hörby kommun, Eva Klang Vänerklint, säger till Kommunalarbetaren:

– Vi har inte ett kostnadsproblem, utan ett intäktsproblem. Vi måste kapa kostnaderna trots att de egentligen är realistiska. Självklart är det ett besvärligt läge.

Så ser det ut över hela landet och ytterligare lite värre ekonomiskt läge är det i kommunerna med en högre andel äldre och en större andel barn än rikssnittet.

Detta är fakta utan skuldbeläggande. Definitivt inte av alla som efter ett långt arbetsliv har all rätt i världen att efterfråga vård och omsorg på ålderns höst. Men gruppen är större i dag än tidigare. Omfördelning av resurserna måste ske för att möta det.

Och vi kommer definitivt återkomma om och om igen till vilken omfördelning som krävs från statskassa till kommun- och regionkassor för att förhindra ett flertal svenska geografiska områden att gå genom isen fullständigt.

Det finns också anledning att prata om vad som inte är problemet: migrationspolitiken.

För kommunerna har bara ett par olika sätt att försörja sig: ta in skatt, få statsbidrag och möjligen sälja mark eller fastigheter. Där kommunalskatten redan dragit iväg uppemot 35 procent tar det emot att höja mer.

Men det finns också anledning att prata om vad som inte är problemet: migrationspolitiken.

En av alla som delade Kommunalarbetarens granskning var den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman. Men inte för att belysa behovet av ökade statsbidrag utan för att, i enlighet med vad man får anta är den nya moderata partilinjen, låtsas som att underskotten i kommunernas ekonomier beror på invandringen.

Försörjningsstöden för nyanlända varken skenar eller ligger bakom besparingarna inom kommuners kärnverksamheter.

”(S)verige 2019 När försörjningsstöden skenar så blir det besparingar på kärnverksamhet. Lösningen är att få nyanlända i arbete och minska utbetalningarna av bidrag.”

Det är ju inte ens lite sant. Försörjningsstöden för nyanlända varken skenar eller ligger bakom besparingarna inom kommuners kärnverksamheter.

Varför vill en moderat riksdagsledamot lägga skulden på nyanlända? Ja, det vet vi ju förstås. För att han räknar med att du ska gå på det.

Visst är det ett problem för kommuner att på samma gång få stora delar av kostnaderna för personlig assistans övervältrade på sig, parallellt med att den statliga ersättningen för nyanlända upphör, parallellt med den demografiska utvecklingen med många fler både äldre och barn, parallellt med att vi går in i en lågkonjunktur – och parallellt med att kommuner tvingas betala ut försörjningsstöd till sjukskrivna som förstås borde få pengar från sjukförsäkringssystemet men slängts ut därifrån.

Men det är ett nationellt fördelningsproblem, inte ett ”Sverige har inga pengar”-problem eller ”migrationen dränerar samhället på resurser”-problem.

Inkomstskatterna har sänkts med hundratals miljarder kronor på ett par decennier. Mer pengar i plånboken för enskilda skattebetalare, men mindre pengar till vård, skola och omsorg för samhället får såna här konsekvenser.

Så varför vill en moderat riksdagsledamot lägga skulden på nyanlända? Ja, det vet vi ju förstås. För att han räknar med att du ska gå på det.