Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Den rikaste regionen har också sjukvårdskris – och vill skylla den på dig!

Efter att på ledarplats och i sociala medier debatterat den lokala regionpolitiken fanns det flera anledningar att höja blicken från Västernorrland till landets södra delar på onsdagen. För hörni, regionpolitik är uppenbarligen svår överallt.

På onsdagen varslade Karolinska universitetssjukhuset – världens trettonde dyraste byggnad– 600 läkare och undersköterskor som ett sätt att hantera ett nästan svårgreppbart stort underskott i budgeten om 1,6 miljarder kronor. En fördubbling av underskottet för ifjol, trots - eller kanske på grund av – omfattande besparingsåtgärder.

I ett pressmeddelande försäkrar dock sjukhuset att patienterna inte kommer att påverkas negativt, ”sjukhuset genomför förändringarna med fortsatt god patientsäkerhet”. Med tanke på att detta varsel måste läggas till det i våras, då 550 administrativa tjänster varslades om uppsägning, är påståendet alltså att över 1100 färre i personal inte behövs.

Sjukhusdirektören Björn Zoëga menar i en kommentar till Dagens Nyheter att dessa varsel är en ”logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård. Vi har tidigare inte anpassat kostymen utan haft en bemanning för vårt gamla, bredare uppdrag”.

Får ni som jag upp bilden av vårdpersonal som skräpar runt i sjukhuskorridorerna på Nya Karolinska utan något att göra på dagarna?

Nja, det är i alla fall inte en bild som lever kvar på näthinnan efter att man tagit del av ett pressmeddelande från Kommunal där man tvärtom beräknar att övertiden enbart på Kommunals avtalsområde på Karolinska arbetats övertid motsvarande cirka 520 helårsanställningar bara mellan januari och augusti i år!

Kommunal befarar nu att Sveriges näst största sjukhus kommer att få problem med personalförsörjningen.

På samtliga sjukhus inom Stockholmsregionen råder sedan ett par veckor anställningsstopp och stopp för stafettpersonal.

I sociala medier beskriver anställda på Karolinska ytterst ansträngda arbetsförhållanden och man varnar uppgivet för att patientsäkerheten är hotad eftersom bemanningen är för låg.

Vad säger den högst ansvariga politikern då? Hon som i egenskap av moderat finansborgarråd i Stockholm administrerat den sanslösa kostnaden för bygget och driften av Karolinska?

Ja, just igår sa Irene Svenonius väldigt lite.

Men följer man hennes inlägg på Facebook och Twitter är det spridda skurar av att slå sig för bröstet för rankningar som visar att Stockholm har några av de bästa sjukhusen i världen – och gnäll över förslaget till nytt kostnadsutjämningssystem som föreslås flytta pengar från den i särklass rikaste regionen i landet till de andra för att jämna ut.

Så det är alltså egentligen ditt fel att det varslas vårdpersonal i Stockholm, inte alls att Stockholmsregionens invånare betalat tiotals miljarder för mycket för ett sjukhus…

Inget av detta är något att skratta åt, så för att avrunda lite lättsammare kommer här en annan udda nyhet som låter som ett aprilskämt fast i november.

Det har pratats en hel del om problemen med sjukresorna här i regionen, men Västra Götaland slår nog något slags rekord där man i ett tjänstemannaförslag nyligen föreslog att sjukresorna man i dag betalar väldigt mycket för kunde läggas ner och patienterna istället åka kollektivt.

Hur patienterna skulle ta sig till en hållplats eller station hemifrån med detta förslag? Genom att lifta med sopbilar, glassbilar eller posten! Samordningsvinster!

Nej, innan du försöker föreställa dig en äldre person med rollator kravla sig upp i passagerarsätet på en sopbil, var lugn. Förslaget dumpades rätt omedelbart.

Men lite skönt är det väl ändå att påminnas om att vår region inte är den enda med problem.

PS. Ledarsidan såg för övrigt till att å västernorrlänningarnas vägnar hälsa varslade sjukvårdsanställda från Stockholm till länet!