Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Den privatiseringsvänliga högern skiter fullständigt i din mammas valfrihet

Tänk att du sedan flera år bor i en lägenhet i ett äldreboende och att det en dag dimper ner ett brev från kommunen om att ett privat företag håller på att bygga ett nytt äldreboende och att kommunen, för att hjälpa hyresvärden att fylla sina tomma lägenheter, har bestämt sig för att stänga motsvarande mängd av sina.

Den enda lilla garanti som utfärdas är att det privata äldreboendet när denna omfattande bostadskarusell är över, har fyllt alla lägenheter i sitt boende – även om ingen uttryckligen önskat att flytta dit.

För att det inte ska bli orättvist säger man sig nu vara redo att säga upp hyreskontrakten på alla sina äldreboenden – även de som inte stängs – och kräver alla att ”önskar” ett nytt boende på en medföljande blankett.

Den som inte väljer kommer att placeras där det finns en ledig lägenhet, men alternativet ”bo kvar i mitt eget hem” finns inte.

Den enda lilla garanti som utfärdas är att det privata äldreboendet när denna omfattande bostadskarusell är över, har fyllt alla lägenheter i sitt boende – även om ingen uttryckligen önskat att flytta dit.

Låter det bisarrt så välkommen till Sölvesborgs kommun, där Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och några lokala partier styr tillsammans under namnet ”Samstyret”.

Där ska man nu driva igenom de praktiska effekterna av ”lagen om valfrihetssystem” som dessa partier i opposition drev igenom inom äldreomsorgen för ett par år sedan och som på kommunens hemsida beskrivs som att ”kommuninvånare får möjlighet att välja vem som utför det stöd de har rätt till”, en kommunal eller privat utförare.

Eller ja, det är ju uppenbarligen inte kommuninvånarna som bestämmer det i det här fallet.

Och det är väl den mest idiotiska delen av Lov-besluten i kommuner och landsting: när vare sig högerpolitiker eller privata utförare som säger sig kämpa så för att ge folk mer makt att välja – och sen inte vågar lita på att den här ”valfriheten” ska innebära att invånarna verkligen vill välja de privata alternativen. Istället manipulerar man marknaden.

Visst händer det emellanåt att kommuner lägger ner ett boende och då måste flytta de äldre till ett annat. Men då handlar det oftast om att man har för få boende eller att det råder stora renoveringsbehov. Självklart ibland också som en konsekvens av att en privat aktör öppnat på orten och lockat boende till sig som lämnat många tomma platser bakom sig.

Men här har ansvariga politiker börjat helt i andra änden när man stänger platser enkom för att skapa efterfrågan på nytillkomna platser på ett privat boende som inte ens öppnat än. Som ingen när beslutet om nedläggning skedde ens hunnit uttrycka någon åsikt om alls.

Det ska ju bli förbaskat intressant att se vad kommunpolitikerna tänker göra om deras marknadsmanipulering inte funkar.

På kommunens hemsida försäkras att valfriheten att fritt välja mellan kommunalt och privat boende kvarstår och att ingen kan tvingas flytta till ett privat.

Det ska ju bli förbaskat intressant att se vad kommunpolitikerna tänker göra om deras marknadsmanipulering inte funkar.

Men Sölvesborg är förstås inte unikt. I andra högerstyrda delar av landet har vi ”mormorslotteri”, där äldre som inte aktivt valt en hemtjänstutövare lottas ut till sugna privata entreprenörer.

Stockholm var, så klart, först ut redan 2012. Där förväntades de äldre med hemtjänst göra ett aktivt val mellan 223 (!) olika alternativ – varav hälften av fackförbundet Kommunal bedömdes vara oseriösa.

I andra högerstyrda delar av landet har vi 'mormorslotteri', där äldre som inte aktivt valt en hemtjänstutövare lottas ut till sugna privata entreprenörer.

Alla som inte gjorde ett val, kanske för att de inte hade ork att sätta sig in det men kanske också för att de felaktigt trodde att de då bara kunde fortsätta med den kommunala hemtjänst de redan hade, lottades sedan ut bland de hundratals privata alternativen.

I Göteborg var den nya högermajoriteten efter höstens val sugna på att göra detsamma, eftersom bara en av 20 äldre valt privat hemtjänst. Kunde man inte även där bara utgå ifrån att alla som inte aktivt valt en hemtjänstutförare inte brydde sig om den var kommunal eller privat och därmed lotta ut dem på de privata utförarna?

Det är uppenbart att det inte handlar om att ge brukarna mer makt utan om de privata företagens rätt att stoppa fingrarna i en offentligt finansierad syltburk.

Förslaget drogs dock tillbaka tidigare i höstas efter hårda protester, inte minst från oppositionen.

Och man skulle som sagt kunna tänka sig att den som tror på marknadskrafterna också tror att privata alternativ som uppfattas erbjuda en högkvalitativ tjänst skulle kunna locka sina egna kunder.

Men så var vi här igen där det är uppenbart att det inte handlar om att ge brukarna mer makt utan om de privata företagens rätt att stoppa fingrarna i en offentligt finansierad syltburk.