Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Centern upprepar glatt gamla misstag

Annons

Centerpartiet tror att bara det blir billigt nog så kommer företag anställa även folk utan rätt kompetens. I sensommarens budgetförhandlingar med regeringen har partiet återigen fått igenom sänkta arbetsgivaravgifter för ”svaga grupper” på arbetsmarknaden.

Nej, sluta inte läsa. Det här är ingen avdammad ledare från tolv tretton år sedan. Men det hade ärligt talat funkat det också. För Centern tror fortfarande på den arbetsmarknadspolitik partiet lanserade under alliansregeringens första år. Trots att den redan prövats med uselt resultat.

För en rea som kostade staten mångmiljardbelopp per år under två mandatperioder fick högerregeringen enligt utvärderingar en arbetsmarknadspolitik för unga som bara på yttersta marginalen gav fler jobb.

Ungefär lika många unga jobbade före och efter reformen med halverad arbetsgivaravgift. Tiotals miljarder direkt i sjön (om man med ”sjön” menar ”i de gynnade företagarnas fickor”).

För, som ledarsidan sa för tio år sedan och för all del kan säga igen: Inget företag anställer fler personer för att de är billiga om de inte kan jobbet inte ens om de är gratis – och än mindre om rabatten handlar om några tusen kronor i månaden.

Dessutom är träffsäkerheten fortfarande usel.

Okej, Centern verkar i alla fall delvis ha lärt sig det osmarta i att smeta ut en generell sänkning över alla under en viss ålder eftersom det mest gynnar dem som skulle fått jobb ändå. I det nya förslaget siktar man lite snävare. Nu är det unga utan högre utbildning (samt långtidsarbetslösa och nyanlända) som omfattas.

Men eftersom hela denna grupp var praktiskt taget opåverkad av de tidigare Centerförsöken, finns ingen anledning att tro att en lite större subvention lockar fler arbetsgivare.

Centern sätter således sin förhoppning till de där skitjobben ledarsidan skrev om häromdagen. De enkla jobben med usel lön och usla villkor som på några decennier leder till pensioner som kommer få dagens fattigpensionärer att verka rika i jämförelse.

Alla andra arbetsgivare behöver nämligen folk med rätt kompetens. De som letar lastbilsmekaniker eller undersköterskor är inte behjälpta av billigare arbetskraft om det inte finns rätt utbildad sådan.

Helt fascinerande nog hoppar inte ens Svenskt Näringsliv på Centerns hejaklackståg. När vd:n Jan-Olof Jacke på tisdagen kommenterade regeringsförklaringen kom det ingen efterlysning om billigare arbetskraft.

– Regeringens utlovade satsningar på yrkeshögskolan är mycket angelägna. Det är bra att regeringen tydliggör att utbildningssystemet i större utsträckning ska formas efter arbetsmarknadens behov, betonade Jacke istället. Inom alltfler branscher är läget kritiskt.

Utbildning, utbildning, utbildning. Det finns inga genvägar till att få fler i arbete. Om det inte är fler skitjobb vi vill ha.