Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Är du helt säker på vad ditt barn sysslar med när du inte är med?

Annons

Är du förälder till ett barn i skolåldern? Vet du vad de gör när de inte är i skolan eller hemma? Hur säker är du på det?

I Stockholm, Göteborg och Malmö förskräcks nog många föräldrar av de många krigsrubrikerna om brott mot barn – och av barn.

I Stockholm har man de senaste åren sett ett obehagligt uppsving av barnrån. Barn som rånar barn på märkeskläder, pengar och mobiler med ett ofta förekommande förnedringsinlag.

Barnen blir gängens förbrukningsvaror.

I Malmö sköts förra helgen en 15-åring – en femtonåring?!? – till döds. En jämnårig kamrat skadades svårt. Polisen säger att de två rört sig i kriminella kretsar, att man misstänker att detta som så mycket annat nu för tiden handlar om gänguppgörelser om droghandel. Kriminella gäng som manipulerar barn att göra dem tjänster.

Ju yngre barn desto bättre, under 15 år är de ju inte straffmyndiga. Barnen blir gängens förbrukningsvaror.

Inte heller bryr sig allmänheten nämnvärt när dessa barn råkar illa ut, de har ju ”valt” sitt sällskap själva. Det är därför Moderaters krav på hårdare straff och skarpare nypor istället för på förebyggande insatser för att sätta stopp för rekryteringen till kriminella gäng, verkar landa väl hos många svenskar.

Inte heller bryr sig allmänheten nämnvärt när dessa barn råkar illa ut, de har ju 'valt' sitt sällskap själva.

Och då sitter man säkert i andra delar av landet och skakar på huvudena och undrar var alla dessa ungars föräldrar gör. Men det är varken nya företeelser eller ”bara” en storstadsproblematik.

Det är inte länge sedan det blev en riksnyhet när en grupp barn attackerat en grupp pensionärer i Trollhättan efter en bingoträff med att kasta både sten, grus och glåpord mot dem. Mitt på blanka eftermiddagen!

I Överkalix har en annan grupp barn i 10-13-årsåldern satt de äldre i ett bostadsområde i skräck i över ett år utan att något händer.

– De bankar i fönstren och dörrarna och ropar fula ord, hora och sådana grejer, säger 85-åriga Louise Hansson till SVT Nyheter Norrbotten.

– Förra hösten var de ganska många, cirka 10 stycken och då sa jag åt dem att de skulle sluta att bråka och då ställer sig en liten kille med händerna i sidorna och säger ”ska jag våldta dig”.

I Örnsköldsvik larmar polisen nu om en negativ trend gällande narkotika och att den kryper sig ner i åldrarna.

Det går inte att vara bästa kompis med sin tonåring.

- Vi hittar narkotikapåverkade 12-åringar, säger områdespolisen Ida Zetterlund till allehanda.se och kräver att föräldrar ”vågar kliva in och ta ansvar”.

– Det går inte att vara bästa kompis med sin tonåring. Håll koll på vad de gör på kvällarna och vem de umgås med, det är så otroligt lätt att få tag på droger nu för tiden.

Det är lätt, men det är inte gratis. Räcker inte veckopengen kan det börja med småstölder eller att man betalar för drogerna genom att göra langaren tjänster. Så dras nätet åt lite för lite åt. Plötsligt är ett barn kriminell och så slutar folk att bry sig ens om de råkar illa ut.

I jämförelse kan vandaliseringen av Ytterlännäsgården i Bollstabruk te sig rätt harmlös. Vad är väl krossade rutor i ett övergivet hus mot drogkriminalitet och personrån?

Vad är väl krossade rutor i ett övergivet hus mot drogkriminalitet och personrån?

Men att komma på att förstöra vad som inte är ens eget är en destruktiv kraft oavsett om den väckts av leda eller uppsåt. Till och med en femåring vet att det är fel att göra sönder andras saker, det är inte för att man tror det är okej som man vandaliserar ett hus. Och kommer man undan med detta, vad blir nästa grej?

Närpolisen Ida Zetterlunds råd bör tas på allvar. För det kan inte börja med polisingripanden. Det måste börja långt tidigare, med föräldrarna och skolan.

Vet du vad ditt barn gör efter skolan? Hur säker är du på det?