Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt: Ännu en mördad kvinna

Annons

Den farligaste tiden i en kvinnas liv är de två första åren efter en avslutad kärleksrelation. Hur vansinnigt det än låter är det sant. Det finns inget farligare för kvinnor än ratade män.

Det finns inget farligare för kvinnor än ratade män.

”Män är rädda för att kvinnor ska skratta åt dem. Kvinnor är rädda för att män ska döda dem”, som författaren Margaret Atwood så beklämmande noterat.

17-åriga Wilma är död. På fredagseftermiddagen fick familjen beskedet att allt hopp var över att hitta den sedan flera veckor försvunna tonåringen och att polisen hittat en kroppsdel som, som man krasst uttryckte det, ”gör att det är uteslutet att hon kommer att hittas vid liv”.

Så lägger vi ännu ett namn i högen av kvinnor vars liv släckts i handen på en man.

17 år.

Så lägger vi ännu ett namn i högen av kvinnor vars liv släckts i handen på en man.

Mer än 40 000 kvinnor över hela världen mördas varje år av en närstående, oftast en man eller pojkvän. Någon kvinnorna har eller haft en relation med.

Skulle vi hålla en tyst minut för alla mördade kvinnor skulle vi behöva hålla tyst i fyra veckor i sträck – varje år.

Ifjol var de 22 i Sverige. Sedan millennieskiftet är vi nu uppe i runt 300 mördade kvinnor och därmed alltså 300 mördande män. I snitt 16-17 fall årligen år efter år efter år trots alla politiska utspel och insatser som initierats.

Skulle vi hålla en tyst minut för alla mördade kvinnor skulle vi behöva hålla tyst i fyra veckor i sträck – varje år.

Och morden sker sällan utan varningssignaler. Tvärtom finns det i de allra flesta fallen många och långa berättelser om upprepade anmälningar om hot om våld som inte lett nånstans. Om över 17 000 anmälda misshandelsbrott årligen där gärningspersonen hade eller hade haft en nära relation med offret.

Ja och många, många fler fall än så av våldsamma händelser som aldrig anmäls till polis eller ens återberättas till nära vänner eller familj.

Men det svårt att få människor att se vad de inte vill. Att uppmärksamma och reagera på ett obehagligt kontrollerande eller våldsamt drag hos ett älskat barn, en älskad bror eller far.

”Absolut ingen av mina manliga vänner eller bekanta skulle slå en kvinna”, kommenterar en man ännu en tidningsartikel om dödligt våld i nära relationer – en fråga som uppmärksammades extra i veckan då Jämställdhetsmyndigheten tillsammans med organisationen Unizon, som samlar kvinno- och tjejjourer och andra stödverksamheter arrangerat en konferens om just denna fråga.

Inte har man väl några såna män i umgängeskretsen? Nej, det tar emot att ens låta tanken fladdra genom huvudet.

Kanske tänker du likadant. Det är en naturlig tanke. Inte har man väl några såna män i umgängeskretsen? Nej, det tar emot att ens låta tanken fladdra genom huvudet.

Men misshandeln händer förstås sällan inför publik och våld handlar inte bara om slag. Och våldsamma män lever inte separerade från resten av samhället i små kolonier, lätt identifierbara.

Våldsamma män lever inte separerade från resten av samhället i små kolonier, lätt identifierbara.

Det är en arbetskamrat, lillasysters pojkvän, nån i laget eller klassen. Och nu har en av dem dödat en 17-åring.