Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surströmmingsfest med HjärtLung på fartyget Ceres

HjärtLungföreningen i Härnösand förlade förra tisdagen den årliga surströmmingsfesten och upptaktsmötet till fartyget Ceres i Härnösands hamn.

Annons

Drygt 20 föreningsmedlemmar deltog i surströmmingsfesten som gynnades av vackert väder och ljumma vindar.

- Surströmmingen har gamla anor, påpekade ordföranden Uno Gradin. Denna maträtt uppstod i Ångermanland redan på 1500- talet. Surströmmingen var från början vardagsmat , men har numera som bekant blivit festmat som avgudas av många.. Det finns också en hel del människor som avskyr doften och inte kan tänka sig att stoppa den syrade fisken i munnen.

Enligt Uno Gradin var det brist på salt som medförde att surströmming blev ett vanligt sätt att ta hand om strömmingsfångsten. Man saltade då in strömmingen med mindre mängd salt än vanligt vilket ledde till att fisken konserverades genom en jäsningsprocess (fermetering).

Oskars surströmming i Tynderö utanför Sundsvall är Sveriges och därmed också världens största tillverkare av denna norrländska specialité. Omkring 350 000 burkar lämnar den välkända industrin varje år.

Deltagarna i surströmmingskalaset informerades om kommande föreningsaktiviteter. Det blir bland annat medlemsmöten på Brunnskyrkan den 12 oktober och 19 november samt julbord i slutet av november och luciafirande i början av december.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel