Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surströmmingsbesked i dag

I dag kommer besked om regeringen tänker begära fortsatt undantag från EU:s gränsvärden för dioxin i fisk.

EU-kommissionen vill ändra reglerna på ett sätt som fått surströmmingstillverkarna att protestera. Livsmedelsverket anser att undantaget bör avskaffas.

Vid en presskonferens vid lunchtid ger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) besked om vad regeringen vill.

De svenska undantagen har gällt sedan 2002 men går ut i år. De innebär att sill, strömming, vildfångad lax och ett antal andra fiskarter från Östersjön får säljas i Sverige även om produkterna har högre halter dioxin och PCB än gränsvärdena för fisk i EU.

EU-Kommissionen vill ändra reglerna till att enbart strömming under 17 centimeter, i vilken halterna är lägre, skulle kunna fortsätta säljas. Förslaget har fått surströmmingstillverkarna att protestera eftersom det kan minska tillgången på råvara.

Livsmedelsverket anser att undantaget kan avskaffas eftersom vissa svenska barn löper risk att få i sig för mycket PCB och dioxin med nuvarande regler.

(TT)