Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonalens rop på hjälp mörkades

Flykten av sjuksköterskor från akuten vid Länssjukhuset fortsätter.
Samtidigt har man mörkat Länshälsans kartläggning som avslöjar skrämmande brister i arbetsmiljön.
Rapporten avslöjar akuta rop på hjälp från en personal som utsätts för ovanligt stora risker att bli sjuka på grund av jobbet.

Annons

Åtta sjuksköterskor har lämnat akutmottagningen under 2013.

Sedan 2010 har 40 sjuksköterskor försvunnit.

Och massflykten fortsätter. De senaste två veckorna har ytterligare tre sjuksköterskor sagt upp sig.

Samtidigt har akutmottagningen mörkat resultatet av Länshälsans kartläggning "Arbetsplatsens psykosociala puls", som blev klar i augusti. Enligt personal på akuten har rapporten gjorts till en arbetshandling och därför inte diarieförts.

– Det är svårt att jobba på en arbetsplats när man inte är öppen och ärlig och delger alla informationen, säger en i personalen.

På arbetsplatsträffar har personal fått låna numrerade exemplar som sedan skulle återlämnas. Personal berättar även hur chefer på akuten forskat i källor.

– Man frågade vem som sagt så här och det bör vi inte göra. Då blir rapporten inte anonym om någon ska utveckla hur de menar, säger en annan i personalen.

Rapporten visar att personalen på akuten är frustrerad, överstressad, slutkörd, uppgiven, nedstämd och irriterad. Många har även sömnproblem, magbesvär, huvudvärk och minnessvårigheter.

– Det allvarligaste med rapporten är att den visar på en patientosäkerhet och en icke välmående personal. Det är en stressad personal med olika läger, fortsätter personen.

Otillräcklig bemanning, hög stress och ett dåligt schema anges som några av orsakerna.

– I det stora hela handlar det om att det är för hög arbetsbelastning på akuten och att vi inte mår bra därnere, säger en i personalen.

"Länshälsans riskbedömning vittnar om stora risker att drabbas av ohälsa finns till följd av upplevda brister" står det i rapporten.

– Det är anmärkningsvärt att man gör en pulsmätning och så framkommer det mycket kritik, men sen delger man den inte till andra, fortsätter personen.

Personal som tidningen pratar med menar att sedan kartläggningen gjordes i augusti har situationen inte förbättrats. Den fortsatta flykten av personal visar snarare motsatsen.

Mer läsning

Annons