Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till altaret: Är du en bröllopsexpert – testa dina kunskaper

Har du planerat att gifta dig om ett par veckor? Då är du inte ensam – den absolut vanligaste dagen att lova varandra evig trohet infaller oftast i mitten av juni.

Annons

På sommaren duggar bröllopen tätare. I maj, juni, juli och augusti är det betydligt vanligare att gifta sig än under de övriga delarna av året, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Förra året var dagen med flest giftermål den 13 juni och i år spås det bli den 11 juni. Då anordnas det också drop-in-bröllop på Skansen i Stockholm. Sedan 2010 har Skansendagen varit den populäraste dagen att gifta sig på, med undantag för 2012 då väldigt många gifte sig den 12 december.

De allra flesta vill gifta sig på en lördag, 61 procent av alla vigslar förrättas just på en lördag. Den som vill gå mot strömmen bör i stället välja en söndag som är den minst giftermålstäta veckodagen.

Men om det blir aktuellt att gifta sig fler gånger i livet avtar fascinationen för lördagen och fler väljer att gifta sig på en av de andra veckodagarna.

Totalt ingicks 52 300 giftermål under 2015 och ungefär hälften så många skilsmässor genomfördes, 24 900. Skilsmässor har till skillnad från giftermål inga tydliga säsongscykler.

Mer läsning

Annons