Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya prover avslöjar okänd rostsmäll mot Sundsvallsbron – lösning saknas

Åtgärderna för att stoppa rostangreppet som drabbat Sundsvallsbron försenas – minst ett år. Nya provsvar gör att Trafikverket är osäker på lösningen. "Vi har fått uppgifter och prover som gör att vi behöver utreda det här ytterligare", säger Anders Westlund, projektledare.

Annons

Läs mer: TV: Testar metoder – för att rädda bron

I mars 2015 kom beskedet att de åtta brostöden på Sundsvallsbron utsatts för en rostattack där bakterien Gallionella visade sig vara orsaken.

Trafikverket har därefter försökt hitta en metod som ska stoppa angreppet.

I mars avslöjade ST att lösningen att blev katodiskt skydd. En åtgärd som innebär att elektrisk spänning kopplas till brostöden och på så sätt stoppas tillväxten av rost.

– Vi är så säkra man kan vara på att det är rätt metod. De tester som gjorts har visat att den effektivt stoppar bakteriens framfart, sa dåvarande projektledaren Magnus Borgström till ST.

Nu låter det annorlunda.

Under våren har Trafikverket fått nya provsvar som gör att arbetet kommer att försenas.

– Vi har fått uppgifter och prover som inte varit lika positiva som tidigare. Det gör oss osäkra och vi vill utreda längre så att vi blir helt säkra på att det är rätt. Det är anledningen till att arbetet försenas, säger Anders Westlund.

Läs mer: Rostattacken stoppad mot Sundsvallsbron

Åtgärderna som ska lösa problemen med Sundsvallsbrons rostande brostöd får vänta. Anledningen är att Trafikverket är osäker på vilken metod som ska användas och tänker utreda saken vidare.

Det som ställer till det är negativa provsvar på insidan om stålsponten.

– Korrisionshastigheten där är lite för hög än vad vi hade hoppats på. Det kunde vi se när vi tog upp den sista provutrustningen i maj. Osäkerheten med de proverna som vi fått gör vi måste vänta. När det gäller den utvändiga korrisionen på sponten är vi hundraprocentigt säkra på att vi hittat rätt, säger Anders Westlund.

Vad händer nu?

– Vi kommer att genomföra en upphandling och göra ett fullskaligt test på ett brostöd under hösten. Sedan kommer vi att följa de testerna under närmare ett år, vilket kommer att ge oss de svar vi behöver för att fatta ett beslut.

Det gör att tidsplanen spricker.

I den tidigare planen skulle utrustningen monteras i två steg. Ett test på brostöd skulle utföras i sommar, utvärderas och om det föll väl ut skulle de resterande sju brostöden åtgärdas sommaren 2017.

Läs mer: Unik tidslinje: Ett år med Sundsvallsbron

Nu skjuts dessa planer upp till sommaren 2018.

– Det stämmer att det senareläggs med upp ungefär ett år, men vi har tid att utvärdera det här så vi är helt säkra innan vi genomför det på samtliga brostöd, säger Anders Westlund.

Hur känns det här?

– Tyvärr kan man råka ut för sådana här saker i den här typen av projekt. Det är klart att var tungt i början när vi fick reda på det, men samtidigt är det en utmaning som vi kommer att lösa.

Är katodiskt skydd rätt metod?

– Vi tror fortfarande att det är så, men provsvaren gör att vi inte är lika säkra som tidigare. Det definitiva svaret kommer vi att få när vi följer testerna.

Så här såg det ut vid ett av brostöden i maj 2015.

Mer läsning