Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har flytt från förföljelse och tortyr - nu sprider hon kärlekens budskap i Sverige

Hon var den första att offentligt berätta om att vara transperson i Zimbabwiska medier. På Sundsvall Pride delar hon med sig av sin berättelse, och hoppas att andra ska inspireras och få styrka av den.

Annons

Tatelicious Karigambe är en 24 årig transkvinna från Zimbabwe. Efter att hon öppet berättat sin historia om att leva som transkvinna i Zimbabwiska medier fick hon och hennes familj uppleva förföljelse ochtrakasserier. Hennes hus blev sprängt och hon fängslades. I fängelset blev hon torterad tills hon med hjälp lyckades fly och ta sig till grannlandet Zambia. Där spenderade hon flera månader innan hon till slut fick komma till Sverige.

– Jag är så glad att jag har fått komma hit. Sverige har välkomnat mig och gett mig en chans till ett nytt liv.

Tatelicious Karigambe är transkvinna från Zimbabwe och föreläser på Sundsvall Pride.

Ms Tatelicious som hon också kallar sig, har fortsatt kämpa vad som än har mött henne, och hon tycks inte ha några som helst planer på att sluta nu.

– De som hatar, låt dem hata. Det är budskapet jag vill sprida. Att kärleken är starkare än hatet. Kärleken är vårt starkaste vapen. Kärlek kan övervinna allt.

Pride i Sundsvall är i år plattform för många olika föreläsningaroch samtal, bland annat om att vara transperson. Tatelicious föreläsning på måndagskvällen kommer att handla om att hitta styrkan och kärleken för att övervinna och överleva hatet. Hon berättar under vårt möte om upplevelserna i fängelset, beskriver smärtan och sorgen, men också den styrka hon fann.

Budskapet som Tatelicious Karigambe sprider är att kärlek övervinner hatet.

– Jag kunde känna närvaron av alla de som suttit där innan mig föratt de hade samma övertygelse som jag. Jag kunde känna hur de var med mig, och jag tänkte att jag måste kämpa, för alla de som dött, och de som lever.

Engagemanget sträcker sig också utanför Pride. Hon har startat en rörelse som tillsammans med RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) besöker flyktingförläggningar för att ge ungdomar en känsla av hopp inför deras framtid och för att öppna upp för dialog kring säkert sex, jämlika relationer och HBTQ-frågor.

– Jag vill att de ska fortsätta drömma om en bättre framtid och en annan frihet. Det är ett projekt av flyktingar för flyktingar. Om sex, frihet och säkerthet.

Och ambitionerna fortsätter.

– När jag är klar med SFI vill jag studera juridik. Sedan ska jag arbeta för FN och hjälpa andra transpersoner i Afrika och resten av världen. De behöver veta vilket stöd de har, vilka rättigheter de har och vart de kan söka hjälp. Afrika kommer att få se en revolution för transpersoners fri- och rättigheter.

Hon möter framtiden med kärlek och hoppfullhet.

Föreläsningen “Som trans i Zimbabwe” hålls måndag 4 juli 19:30 i WF-logen på Nybrogatan 30.

Mer läsning