Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse Forslund minns bataljerna i riksdagen – och på fotbollsplanerna

I mer än tio år var de reskamrater, politiskameningsmotståndare i riksdagen – och på var sin sida på fotbollsplanerna.
"Vi spelade en prestigefull match varje år mellan Borgarna och Sossarna. Där var Thorbjörn Fälldin en stor och stark center, medan jag skulle stoppa honom som centerhalv i sosselaget", minns Bo Forslund, mångårig socialdemokratisk riksdagsman från Sundsvall.

Annons

Thorbjörn Fälldins idrottsintresse var omvittnat stort och fotbollslaget hemma i Ramvik hade en särskild plats i det Fälldinska hjärtat.

– Det gjorde ju att vi ofta och gärna snackade idrott när vi satt på tåget eller flyget till och från riksdagsjobbet i Stockholm. Thorbjörn var också gärna med när vi möttes i de årliga fotbollsmatcherna, berättar Bosse Forslund.

De där matcherna under främst 1970-talet följdes intensivt av både lokal- och riksmedia.

– Det kunde ju ge några extra rubriker och jag minns att vi vid ett tillfälle lyckades hålla nollan mot det borgerliga laget som var starkt. Min uppgift var att stoppa Fälldin som dem försökte nå med nickbollar, för han var ju ganska reslig.

Bosse Forslund skrattar åt minnet.

– Flera år efteråt ringde Thorbjörn Fälldin upp mig. Han satt och författade något kapitel i en tidsskrift och så undrade han vem som var tränare och lagledare för vårt Sosselag. Vi hade lyckats så bra och jag berättade att det var den gamle brottaren och massören Knutte Hallberg. Han skrev väl upp det… så där enkel var han. Klurade på saker och var inte rädd för att ringa upp och kolla läget. Fast vi politiskt stod en bit ifrån varandra.

När den nu 78-årige Forslund valdes in i riksdagen för Socialdemokraterna 1974 var Centerpartiet på uppgång med Thorbjörn Fälldin i ledarrollen.

– Olof Palme och han hade svårt att komma varandra nära. Det måste ha varit något på det personliga planet, de båda var väl bara för olika. Själv kan jag bara säga, att jag alltid upplevde Thorbjörn Fälldin som en hedersman, en präktig och enkel man.

Mer läsning

Annons