Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall står och faller inte med titeln som regionhuvudstad

Bläcket hade inte ens hunnit torka på indelningskommitténs förslag innan Moderaternas oppositionsråd i Umeå, Nicklas Sandström, skickade ut ett pressmeddelande där han menade att Umeå är den nya regionens naturliga huvudstad.

Än snabbare var Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå. Bläckpatronen hade inte ens hunnit fyllas på i skrivaren eftersom förslaget inte ens var presenterat innan han var ute och hävdade att Luleå är det givna valet för att bli residensstad.

När jag nyligen skrev en ledare i ämnet där jag förordade en decentraliserad lösning där viktiga funktioner placeras ut på olika ställen i regionen så hörde några läsare av sig och tyckte att jag borde propagera hårdare för att Sundsvall ska bli regionhuvudstad.

Jag tycker dock att det är helt fel utgångspunkt. Om det första vi nu gör är att varje kommun försöker roffa åt sig så stor del av kakan som möjligt så lägger vi grunden för ett ganska dåligt samarbetsklimat framöver. Här måste jag ge Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) en eloge. I en intervju i P4 Norrbotten fick han frågan om han tror att det kommer att bli svårt att komma överens om den här frågan:

– Nej, jag tror inte att det kommer att bli en så stor dragkamp om vi kan vara överens om att när vi fördelar funktioner i hela den här regionen, att vi ska ha en balans så att vi alla kan komma ut och vara vinnare i en sådan här regionbildning.

Det är en mer konstruktiv inställning än den som Nicklas och Niklas från Väster- respektive Norrbotten, som framförallt vill gynna sina egna hemkommuner, ger uttryck för. Socialdemokraterna i Västerbotten och i Umeå har inte heller uttryckt något intresse för regionens administrativa funktioner utan sitter nöjda med att Umeå kommer att vara säte för regionens störta universitet och för regionsjukhuset.

Min kollega på centermärkta Hudiksvalls Tidning, Patrik Oksanen, förordar i en ledare Lycksele och Härnösand som två kandidater. Där det regionparlament, som ersätter de fyra landstingens fullmäktige, skulle kunna placeras i Lycksele och Härnösand skulle då få behålla landshövdingen.

Det är ett förslag som är värt att överväga, det har flera fördelar. För det första så hanteras frågan kusten kontra inlandet. För det andra får man en geografisk spridning med vissa funktioner i söder och vissa längre norrut. För det tredje så premieras mindre orter. Kan man dessutom placera någon verksamhet i Norrbotten och Jämtland så har alla delar fått något.

Sundsvall, Umeå och Luleå är tre viktiga städer längs Norrlandskusten som kommer att klara sig utan att bli administrativa nav i en ny regionbildning.

Det viktiga om Sundsvall ska fortsätta att växa och vara en välmående stad är att kommunen har ett gott näringslivsklimat och lyckas få företag att starta, växa och etablera sig här så att fler arbetstillfällen uppstår. Sundsvalls utveckling avgörs helt enkelt inte av om vi blir regionhuvudstad eller inte.

Läs också: Decentralisering ett måste för Stornorrland.

Läs också: Ja jag vill leva jag vill dö i Norrland.

Läs också: Resultatet är det enda som räknas.