Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall satsar på ny E4

Sundsvalls kommun är beredd att satsa 250 miljoner kronor på en ny dragning av E4 förbi Sundsvall.

Hela väg- och brobygget beräknas kosta cirka fyra miljarder kronor.

Sundsvalls kommun har i många år kämpat för att slippa den miljöstörande E4-trafiken rakt genom de centrala delarna av staden.

Det handlar om cirka två mil väg som nu är en flaskhals och bromskloss för den trafik som strömmar förbi Sundsvall längs Norrlandskusten.

- Att leda trafiken utanför staden skulle betyda så pass mycket för miljön att vi inte kan vänta längre. Även om jag inte är så positiv till att kommunen ska behöva bidra till att lösa infrastrukturfrågor som staten ska klara, säger Sundsvalls kommunalråd Anita Bdioui.

Vägverket räknar med att klara större delen av sin finansiering genom att avgiftsbelägga trafiken på den planerade bron över Sundsvallsfjärden under 25 års tid. Det kommer enligt planerna att kosta 100 kronor per tungt fordon och tio kronor för personbilar.

De personbilister som är bosatta i Sundsvallsområdet ska dock slippa betala avgiften.

Kommunfullmäktige i Sundsvall ska på måndag ta det formella beslutet om att ställa upp med 250 miljoner kronor. Går allt som planerat kan det bli byggstart för E4 Sundsvall under år 2010.(TT)