Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik får nobben – Umeå blir Norrlands huvudstad

Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik får tummen ner som huvudstad för Norrland.
Umeå blir ny residensstad – om norrlänningarna själva får bestämma.

Annons

Umeås kommunalråd Hans Lindberg är glad. Norrlänningarna föredrar hans stad.

Om Norrland blir en gemensam region och de fyra norrlandslänen slås ihop, ska Umeå bli huvudstad, eller så kallad residensstad med säte för det nya storlänet och med en gemensam landshövding.

Det tycker i alla fall norrlänningarna själva, i en stor opinionsundersökning med 1189 norrlänningar som gjorts på uppdrag av Mittmedia, Västerbottenskuriren och Norrbottens-Kuriren.

40 procent av de som svarat på frågan vill ha Umeå som residensstad i Stornorrland. På andra plats kommer Luleå med stöd av 17 procent.

Städerna i Västernorrland, som tidigare aspirerat på att bli ny residensstad, är inte alls lika populära. Sundsvall har stöd av 14 procent, Härnösand av fyra procent och Örnsköldsvik av en ynka procent.

Sundsvall har tidigare kallat sig för Norrlands huvudstad, men inte ens västernorrlänningarna själva är inne på att Sundsvall ska bli huvudort. 37 procent av länsborna förordar visserligen Sundsvall, men ännu fler, 43 procent, ser hellre att residensstaden hamnar i Umeå, Luleå eller någon annan ort utanför länet.

Och i Sundsvall bollar man frågan vidare till Härnösand.

– Man har redan tidigare när det här har utretts sagt att Sundsvall inte är aktuell. Den nya residensstaden kommer att bli någon av de fyra som finns i dag. Så vi hoppas att det blir Härnösand, säger Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S).

Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S) tycker å sin sida inte att man ska dra för stora växlar på att bara fyra procent av norrlänningarna vill se hans stad som residensstad. Han tror nämligen inte att den nya residensstaden kommer att bli någon huvudstad. Storregionen kommer att ha flera olika huvudorter för olika verksamheter.

– Jag vill att statens centra och det regionala självstyret ska finnas representerat i hela Norrland, säger Fred Nilsson.

Men i Umeå är man glad:

– Jag tycker att det är positivt om folk tycker att Umeå är attraktivt. Det här visar att vi sticker ut och att folk i Norrland tycker om oss. Sedan är det ju bra att vi ligger mitt i regionen, alla har lika långt till Umeå, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå.

Fakta: Städerna som norrlänningarna vill ha som residensstad i Stornorrland:

1. Umeå (40 procent)

2. Luleå (17 procent)

3. Sundsvall (14 procent)

4. Östersund (11 procent)

5. Härnösand (4 procent)

6. Skellefteå (4 procent)

7. Lycksele (3 procent)

8. Kiruna (2 procent)

9. Örnsköldsvik (1 procent)

Annan stad (3 procent)

Vet ej (1 procent)

Inget svar (1 procent)

Källa: En opinionsundersökning med 1189 slumpvis utvalda norrlänningar gjord av Novus på uppdrag av Sundsvalls Tidning, Östersundsposten, Norrbottens-Kuriren och Västerbottenskuriren.

Läs mer: Stornorrland blir verklighet 2019

Läs mer: Strid om ny residensort i tilltänkta Stornorrland. "Nu börjar kannibalismen"

Läs mer: Kommunen backar – Sundsvall inte längre Norrlands huvudstad

Sundsvall har tidigare kallats Norrlands huvudstad. Men Peder Björk (S) vill tona ner den bilden och hoppas nu också att Härnösand ska bli residensstad för hela Norrland.

Umeå får ja av norrlänningarna – det är staden man vill se som residensstad enligt en stor opinionsundersökning. Härnösand, Sundsvall och Örnsköldsvik får nej.

Annons