Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundhage: Ledsamt för svensk fotboll

Annons

Olämpligt, tråkigt och ledsamt.

Det tycker damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage om fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovics uttalanden om svensk dam- och herrfotboll.

Kritiken fortsätter mot Zlatan Ibrahimovics jämförelser mellan herr- och damfotboll. Flera landslagsprofiler har uttryckt besvikelse över att Sveriges största stjärna ser ner på damfotbollen.

Och även damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage, med två OS-guld och ett VM-silver på meritlistan, anser att uttalandena är olämpliga.

Det är tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund, säger hon till SVT Sport.

I Expressens intervju med Zlatan Ibrahimovic på juldagen sade anfallsstjärnan vad han tyckte om kritiken som kom när det svenska fotbollsförbundet belönade landslagskollegan Anders Svensson med en bil, sedan han slagit rekordet för flest spelade herrlandskamper. Detta samtidigt som Therese Sjögran, med betydligt fler landskamper i damlandslaget, blev utan.

De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, sade Ibrahimovic, som tyckte att jämförelserna mellan herrfotboll och damfotboll var löjliga. När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare.

Uttalandena har fått skarp kritik, både från spelare och fotbollskommentatorer.

Ena gången säger han att vi är fantastiska och sedan tycker han att vi ska ha en cykel. Jag vet inte riktigt vad han är arg på egentligen, om det är förbundet, medier eller ja... Det känns som att han blandar och ger i artikeln och det blir tyvärr helt fel tycker jag, säger Therese Sjögran till Sydsvenska Dagbladet.

TV4:s fotbollschef Emir Osmanbegovic kallar uttalandet om cykeln "förnedrande och nedtryckande", medan Aftonbladets Robert Laul tycker att Ibrahimovic har uttalat sig "hånfullt och arrogant".

"Bland det dummaste uttalande jag läst", skriver landslagsspelaren Nilla Fischer på Twitter.

Mer läsning

Annons