Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundhage inför nytt spelsystem

Annons

VM-kval mot något svagare motstånd. Då vågar Pia Sundhage införa ett nytt spelsystem.

Vi vill få fler spelare kring boll, säger hon om nya 4-1-3-2-systemet.

På lördagen ställs Sundhages fotbollslandslag mot Bosnien-Hercegovina, som i första VM-kvalmatchen förlorade med 0-7 mot Skottland. Därför ska det nya svenska spelsystemet testas från start för första gången.

Vi tycker att vi har spelarmaterial för det och råd att införa det även om det är en VM-kvalmatch. Vi förväntar oss också att vi ska hålla mycket boll, därför inför vi det nya spelsystemet nu, säger Sundhage i telefon från Zenica.

Med en defensiv mittfältare vill Sundhage dels täppa till ytan framför mittbackarna, dels få ett understöd i anfallet så svenskorna kan hålla i bollen lite längre.

Det här är en liten men viktig roll, en spelare som ska göra andra bra.

Viktigt behålla bollen

Hon säger att skälet till förändringen är att framför allt asiatiska lag, men även transatlantiska, är så bra på att behålla bollen och då räcker inte det svenska 4-4-2-spelet som användes i EM.

I sommarens fest var det rock'n roll, det var rakt fram och full rulle ner till hörnorna och inspel. VM i Kanada kommer med största sannolikhet att spelas på konstgräs och då tror vi att vi behöver hålla i bollen lite längre.

Fyra spelare har testats i den nya rollen - Caroline Seger, Marie Hammarström och under dagarna i Bosnien-Hercegovina Hanna Folkesson och Lisa Dahlkvist.

Ingen underskattning

Sundhage tror inte på underskattning mot Bosnien-Hercegovina, trots att Sverige bör vinna enkelt och stort.

Det är ändå VM-kval och vi ändrar spelsystem som får oss på tå. Och jag kör stenhårt på att man ska respektera spelet och motståndarna - de har hemmaplan och är stolta människor som vill spela bra fotboll. Är det något vi lärt oss är att man inte får något gratis.

Mer läsning

Annons