Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sugga åts levande av kultingar

Annons

Två grisuppfödare i norra Halland åtalsanmäldes på fredagen av länsstyrelsen i Halland sedan länsveterinärerna upptäckt allvarliga missförhållanden på deras gårdar.

I ett av grisstallarna hittade länsveterinärerna en sugga som åts levande av kultingar som blivit så stora att suggan inte kunde resa på sig i boxen.

Man hittade även en sugga som var svårt medtagen efter att ha försökt föda i två dygn utan att få hjälp.

På en av gårdarna berättade uppfödaren att han brukade klippa av smågrisarnas tänder med tång utan bedövning, trots att detta inte är tillåtet.

Länssstyrelsen kontroll gjordes på 31 grisgårdar i Norra Halland och samtliga besök var föranmälda.

Det är anmärkningsvärt att vi hittar så allvarliga brister vid planerade och föranmälda besök, säger länsveterinär Madeleine Beckman till TV4 Nyheterna Halland. Det finns uppenbara brister som uppfödarbranschen måste ta tag i. Att följa djurskyddslagen är ett minimikrav - branschen borde nå upp till en högre nivå, säger Madeleine Beckman till TV4Nyheterna Halland.