Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sudan pressas till reformer

Annons

Medan landet sjunker mot botten, fortsätter regimen i Sudan att använda landets resurser till försvar och säkerhet.

Veckor av kravaller väcker undringar om hur länge sudaneserna kan kontrolleras med järnnäve.

Vi har massor av problem, säger en framträdande medlem av den politiska oppositionen.

Under den senaste tidens oroligheter har enligt regimen 34 människor mist livet. Oppositionen hävdar att dödsoffren är många fler, över 200. Amnesty International återger vittnesmål om personer som dött av skottskador i huvud och bröstkorg.

Flera hundra människor har gripits.

För ögonblicket har de nog skapat sig svängrum, för de slog ned det här hårt, säger en afrikansk diplomat.

Men problemen försvinner inte. Khalid Tigani, chefredaktör för en finanstidning, säger att ekonomin är i fritt fall.

Miste oljan

Arbetslösheten bedöms vara minst 30 procent, och demonstranter strömmade ut på gatorna den 23 september, när regeringen beslutat avskaffa bränslesubventioner. Priserna på bensin och hushållsgas steg med 60 procent. Enligt regeringen var det nödvändigt för att undvika ekonomisk kollaps.

Det var en enorm förlust för regeringen i Khartum när Sydsudan, som hade merparten av oljeresurserna och därmed exportintäkterna, gjorde sig självständigt 2011.

Sudan, som anklagats för att stödja terroristgrupper, är också föremål för ekonomiska sanktioner från USA sedan 1997. Det begränsar tillgången till utländskt kapital.

Öppet brev

Sudan har därtill en president som är internationellt efterlyst för krigsförbrytelser i regionen Darfur: Omar al-Bashir, som kom till makten genom en islamiststödd kupp 1989.

I ett öppet brev har nu 39 partikamrater till honom invänt mot hur gatuprotesterna slagits ned. Ett förräderi mot revolutionens islamiska grundvalar, skriver de.

Den osämjan kommer sannolikt att bidra till att pressa regeringen till reformer, tror Safwat Fanus, professor i statsvetenskap vid Khartums universitet. Han tror att intern kritik underminerar regeringen och medför att den måste bli mer lyhörd för folkviljan.

Oppositionen kräver mer än så - en samlingsregering.

Mer läsning

Annons