Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succépremiär för Fäboland – nu kommer folkmusikkabarén till Sundsvall

De har själva beskrivit föreställningen som Thelma och Louise i fäbodmiljö.
Efter succépremiären i Järvsö åker Sara Parkman och Samantha Ohlanders på turné med Fäboland som kommer till Sundsvall på lördagen.
– Premiären var fantastisk. Det var fullsatt till bredden, säger Sara Parkman.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är två folkmusiker som samarbetat i flera år och turnerat land och rike runt. Fäboland är duons första manusbundna show och den går i Riksteaternas regi.

– Jag hade inte skrivit något manus innan, aldrig. Så det kändes helt otroligt. Vi har så klart jobbat gemensamt i gruppen med det, och det känns otroligt att få en summa pengar för att skriva, tänka och läsa, säger Sara Parkman.

Läs också: Premiär för Sara Parkmans nya singel – lyssna på den exklusivt här

Beskrivningen av föreställningen lyder “Thelma och Louise i allmogestil. Här härskar flicktanter ostört och sången är det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland är en folkmusikkabaré i hemvävt.”

Sara Parkman och Samantha Ohlanders har utgått från fäbodarna som en matriarkal utopi. Det handlar om den svenska folkmusikens historia ur ett annat perspektiv, en bortglömd historia. Utan kvinnornas vallåtar hade inte den svenska folkmusiken låtit som den gör.

Premiären var i Järvsö i onsdags. Det blev succé.

– Premiären var fantastisk. Det var fullsatt till bredden och mamma, pappa och mina gudföräldrar var där. Det gick bra.

Läs också: Feministisk folkmusik på turné i länet

Sara Parkman berättar att de har jobbat med manus i två månader och repat i sex veckor. Att se resultatet nu var mäktigt.

– Publiken var med på det vi gjort. Det vi jobbat med funkar. De unga kunde känna igen, det var jättemånga tanter också. Tanterna överlevde i skogen. Det finns en styrka i det som många kan relatera till.

Fäboland en som en kabaré med olika nummer. Vissa är superbuskis och spexiga, medan andra är faktaspäckade och en del kanske allvarliga. Det finns också utrymme för ppoetiska passager. Reaktionerna på föreställningen har varit positivt.

– Det har varit otroligt fina omdömen. Jag har inte smält det än. Okända tanter kom och kramade om oss, och våra vänner tyckte det var roligt. Pappa tyckte att jag pratade för fort, säger Sara Parkman och skrattar.

Föreställningen spelas på Sveateatern klockan 19.00.