Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succéår för Hemsö fästning

Bomber och granater och kunniga guider som gör besöket 40 meter ned i berget mer levande lockar.
Hemsö fästning som haft stadigt stigande besökarantal sedan 2009, gör succéår i sommar.
– Vi kommer att passera 15 000 i år, säger Christer Sefbom, som driver anläggningen.

Christer Sefbom tog över Hemsö fästning 2009. Då låg besökarantalet på 4000–5000 per år. I år passerar det 15 000. Antalet medarbetare har gått från fem till några över 20.

– Vi har breddat dörrarna på utbudet och breddat kundgruppen. Vi har gjort fästningen mer tillgänglig för barnfamiljer. Barn och ungdomar ökar mest. Det ska vara kul att gå på museum.

Framgångskonceptet?

– Vi har gått från en slogan om att vara en relik från kalla kriget till bomber, granater, kungar och spioner. Och från lådor med en informationsröst till duktiga guider med militärkläder som levandegör utifrån hur, när och varför.

Guiderna får en gedigen utbildning. Den består i en veckas grund med fakta, siffror och årtal, därefter utbildning i guidning för att sedan avslutas med service, attityd och värdskap.

– När de är färdiga besitter de en enorm pedagogisk, social och serviceinriktad förmåga. De ska kunna hantera en överste, en familj med entusiastiska barn och en familj med skrikande barn i samma grupp. Att ha humorn och glimten i ögat är viktigt. Det är det vi lär ut, säger Christer Sefbom.

Långväga besökare ökar.

– De slås av storslagenheten i anläggningen, både i bevarande och storlek. De förväntar sig inte något som motsvarar ett helt samhälle där inne i berget.

Framtiden?

– Vi ska satsa stort på samarbete med andra sevärdheter i Höga kusten. Åker man buss från Skövde ska man kunna uppleva Hemsö fästning och fler besöksmål runtomkring. Likt en paketresa till Thailand.

Läs också:

Sista utvägen: "Utrym Härnösand – totalförstör Härnösands hamn"