Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för Västansjökören i Själevads kyrka

När röststarka Tommy och Georg, Sören och Anders samt Tage och Olle tog några steg framför de övriga 20 i kören och klämde i med Staffan var en stalledräng dånade det i Själevad kyrka. Så mycket att det tillsammans med julkonserten i övrigt var väl värt entrén när Västansjökören i vanlig ordning framträdde i Själevads kyrka.

Annons

Så väldigt mycket Västansjö är det inte längre i kören. Det är i stället Örnsköldsviks enda manskör med hela kommunen som rekryteringsområde med sångerskan Sara Karlsson som energisk ledare. Hon är ett knippe energi och förmår att få fram det bästa ur var och en. Och även i år var det i det närmaste slutsålt när kören utspridd runt o i kyrkan inledde med Advent – vi tänder ett ljus innan de mogna männen samlades på gradängerna i sina blåa kavajer, vita skjortor och röda flugor. Kören har hög medelålder och nya röster är varmt välkomna, enligt sin ordförande Georg Nordin. En manskör har en dov mullrande framtoning som ibland övergår till synnerligen kraftfulla avsnitt.

Kända julsånger dominerade konserten. Jul, jul sjöngs till ackompanjemang på piano och Stilla natt med flera julsånger sjöngs acapella. Sara Karlsson har känsla för vad som passar bäst och kören är mycket följsam.

Ett luciatåg under Daniela Nyströms ledning utgjorde ett trivsamt inslag som hör till advent och jul. Mira, Berglund, Frida Hållander och Tuva Norgren sjöng dessutom solon som en del i den omväxlande och tidvis spexartade konserten. Även de sjungande tjejerna stod under Sara Karlssons säkra ledning. I den andra delen av konserten var dessutom sambon Stefan Sjölander med på gitarr på ett mycket samspelt sätt.

Besökarna fick också lyssna till julevangeliet på Björnamål i Olle Johanssons tolkning.

En manskör är ett mäktigt inslag i kulturlivet i Örnsköldsviks med julkonserten och Valborgsmässoafton som årets stora högtider. Kören fyller ett behov och Sven-Olov Landfors med flera hoppas att fler röster ska ansluta sig.

Sven Lindblom

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel