Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för nya förarprov

Annons

De nya sammanhållna förarproven för bilkörkort har blivit en stor framgång.

Andelen som klarar teoridelen på första försöket har ökat markant - och andelen som klarar körprovet har ökat ännu mer.

Efter framgångsrika tester på flera orter införde Vägverket den 1 september i år en ny ordning där teori och praktik mera än tidigare kopplades samman. Körkortstagarna fick boka sina prov och bestämma själva om teori- och körproven ska ske på samma dag eller med bara några dagars mellanrum.

"Bättre förberedda"

En första större utvärdering efter den allmänna nyordningen visar nu på en succé. Vägverket har jämfört provresultaten under september-november i år med samma tid i fjol. Andelen godkända teoriprov för B-körkort, som gäller för personbil, i första försöket har ökat från 62 till 73 procent. Andelen som klarar körprovet i första försöket för B-körkort har ökat från 62 till 75 procent.

Kortare köer

Orsaken till att fler klarar körprovet är enkel - fler kan på rätt sätt tolka och i praktiken omsätta vägmarkeringar och vägskyltning.

Under några år innan reformen beslutades hade Vägverket sett att andelen godkända teori- och körprov hade sjunkit. Men eftersom färre kunde kliva ur systemet som nyblivna körkortsinnehavare fick det också effekten att köerna till att göra prov ökade kraftigt - vilket Vägverket fick skarp kritik för.

Det nya upplägget får alltså också effekten att köerna minskar - något som också syntes i testverksamheten före reformen.

Mer läsning

Annons