Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för insamling av jordbruksplast

Jordbrukarna i Västernorrland har blivit mycket bättre än tidigare på att återvinna jordbruksplast, exempelvis plast från ensilagebalar. Insamlingen börjar närma sig 100 procent.

- Insamlingen i länet har ökat med 62 ton sedan år 2004. Nu samlas det in 370 ton per år, säger Håkan Pettersson som är vd för branschorganisationen Svepretur.

Utvecklingen är den samma i övriga Sverige. Under fjolåret samlades 15 000 ton plast in från jordbruket och det innebär en ökning från drygt 70 till närmare 100 procent.

Ett mycket bra resultat med tanke på att den ursprungliga målsättningen bara var att nå upp till 70 procents återvinning. Det handlar då framförallt om att återvinna plast från ensilagesäckar, men också om odlingsfolie, plastdunkar och liknande.

Jordbrukarna har dessutom lämnat in mer ren och torr plast vilket inneburit att återvinningsavgiften kunnat sänkas. Kostnaden för återvinningen betalar man redan vid inköpet av platsen, precis som systemet med förpackningar för källsortering fungerar.

I Ångermanland kan plast lämnas in på tio platser i Örnsköldsvik, tre i Kramfors, två i Sollefteå och en i Härnösand. Insamlingen av plasten genomförs under perioden maj-augusti och oktober till november.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92