Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för Höga kusten expo 2015

ÅRets Höga kusten expo i Ullånger blev en succé.
Arrangörerna bakom hantverksutställning rapporterar rekordsiffror i både besöksantal och omsättning.

– Förra året firade vi 30-årsjubileum, men då var det så varmt och soligt att publiktillströmmingen inte var lika bra som i år, säger Gunilla Sundlöv.

Det är hon och Anita Karlström som sedan många år ansvarar för Höga kusten expo.

Årets regniga sommar har alltså inneburit extremt många besökare. Arrangörer av inomhusaktiviteter har gynnats över att slippa konkurrensen från badstränderna.

Det är en trend som i princip alla stora anordnare av inomhusaktivister i Sverige skriver under på, visar undersökningar som gjorts.

– Första lördagen vi hade öppet, 18 juli, kom det tusentals personer och vi sålde bara under den dagen för 80 000 kronor.

Normala år brukar omsättningen ligga på 300 000 till 400 000 kronor men i år verkar det ha gått ännu bättre.

Utställningen bygger på 38 hantverkare, från Danmark i söder till Lycksele i norr. Ungefär hälften var från ÅngeRmanland.

Praktiskt fungerar det så att varje utställare själv jobbar en dag med försäljning. Man säljer då för varandra och alla jobbar gemensamt.

Utställningen är mycket varierad, med allt från konst och textiler till träslöjd och smide.

Höga kusten expo har med årtiondena blivit en mycket väletablerad och känd sommaraktivitet. Det betyder också att man har många hantverkare som står på kö för att få vara med. Men det är inte helt enkelt att få plats. Långt fler vill ställa ut än vad som får plats.

Det betyder också att utställningen alltid håller en hög kvalité av hantverk.

– Vi har besökare från hela landet och även många turister från bland annat Tyskland och Nederländerna. De återkommer ofta och brukar tycka att vi håller väldigt låga priser för så hög kvalité på hantverket.