Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Subutex stoppas i Sverige

Annons

Subutex är ett läkemedel som ges på recept mot heroinberoende, men nu stoppas det i Sverige.

Men den aktiva substansen finns i fler läkemedel och Läkemedelsverket ifrågasätter bakgrunden till beslutet.

En bidragande orsak till att läkemedelsföretaget Reckitt Benckiser slutar distribuera subutex är rapporter om missbruk av preparatet, uppger SVT.

Missbruksproblemen har visat sig ännu större än vi tidigare trott. Det som tidigare varit rykten har aktualiserats och gör gällande att unga människor börjar sitt missbruk med Subutex, säger Claes Nordenson, produktchef på Reckett Benckiser, till SVT.

Men enligt Läkemedelsverket stoppas inte Subutex för att preparatet skulle ha missbrukats.

Vi har inte begärt att det ska avregistreras, utan det är företaget som har önskat det och jag vet inte varför, säger Karl Mikael Kälkner, avdelningschef vid Läkemedelsverket.

Den verksamma substansen i Subutex, buprenorfin, finns i läkemedel från fyra andra tillverkare. Vården kommer att ha fortsatt tillgång till exakt samma substans som ingår i Subutex.

Att orsaken till indragningen ska vara att preparatet missbrukas av bland annat heroinister ställer sig Karl Mikael Kälkner frågande till.

Det är ju många preparat som har ett så kallat läckage, men det har ju att göra med hur preparatet hanteras inom vården och det är en annan fråga.

Mer läsning

Annons