Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styrnäs friskola tror på framtiden

Styrnäs friskola är nu inne på sitt andra år. Och satsningen på att behålla en skola i bygden verkar ha slagit väl ut.

- Det går bra och är väldigt roligt. Det verkar som om alla fått en extra skjuts, framför allt när det gäller att förnya pedagogiken, säger skolans rektor Karin Skoglund.

Skolan har i dag 35 elever och fem lärare. Eleverna kommer inte bara från Styrnäsområdet utan även från Torsåker, Kramfors, Strinne, ja till och med från andra sidan kommungränsen mot Sollefteå.

- Det börjar röra på sig nu när det gäller att föräldrar faktiskt väljer skola, inte bara tar den som finns där de bor. Problemet brukar vara skolskjutsarna, men vi fixar det när det behövs.

Från lärarhåll ser man också positivt på hur det fungerar på friskolan. Bland annat är det den gemenskap som finns bland både personal, föräldrar och barn som uppskattas.

- Vi ställer upp och hoppar in för varandra när någon blir sjuk. På det viset behöver vi inte plocka in någon som barnen inte känner, säger Ann-Louise Bärjman, en av lärarna.

- Men det är nog barnen som har den största vinsten av att alla känner alla. Om det till exempel händer något på en rast kan de vända sig till vem som helst av oss, behöver inte söka rätt på sin egen lärare, säger Inga Nilsson, en annan av lärarna.Läs mer i fredagens TÅ.MARGARETA CRONQUIST
070-650 24 61