Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stumma relationer på Dramaten

Annons

De är otrogna men pratar bara om vädret. Om vår tafatthet och oförmåga att tala om kärlek handlar Lars Noréns pjäs som får urpremiär på Dramaten.

"Om kärlek" är skriven 2004 men får urpremiär först nu, på lördag i Målarsalen på Dramaten. De fyra huvudpersonerna är mellan 30 och 40 år. Ett man och kvinna inleder ett förhållande trots att de båda, sedan länge är stadgade på varsitt håll. Mannen har upplevt hur kärleken i hans äktenskap dött i samma takt som han och hans fru misslyckats med att få barn. Nu brottas de med att välja unge från adoptionsbyrån. De tittar på bilder. Vem ska adoptera de handikappade och fula?

Regissören Sara Giese tyckte att Dramaten gav henne en pjäs rakt från verkligheten.

Man vill ju alltid göra teater om det man är mitt uppe i. Och där jag är i livet just nu kretsar nästan allt kring om man ska leva i kärnfamilj eller inte, om man ska ha barn eller inte, om man ska ha ett barn till eller om man kan få barn eller inte.

Gemensamt för karaktärerna i pjäsen är deras närmast totala oförmåga att tala om vad de egentligen känner.

Texten fångar på ett smärtsamt sätt hur tafatta vi är när det kommer till kärlek. Hur sent vi förstår vad vi egentligen känner och vill. De här personerna har väldigt svårt att formulera sig kring situationen, men det är också svårt att vara rationell i kärlek.

Kan man lära sig något av pjäsen?

Att lära sig av teater är en ganska gammaldags inställning, men jag tycker att de får en att känna sig ganska smart, "vi talar nog lite mer än de här personerna i alla fall".