Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studiebesök i Ullångers kyrka och utflykt till Mäja fäbodar med STF Örnsköldsvik

STF Örnsköldsvik anordnade lördag 19 september ett kombinerat studiebesök och utflykt i Ullånger. Hela 25 deltagare sammanstrålade vid Ullångers kyrka som ligger utmed E4.

Komminister Mats Hallin hälsade alla välkomna till Höga kusten, som är känd för sin säregna naturskönhet. Här finns lämningar efter människor 3000 år före kristus, det vill säga yngre stenåldern.

Mats informerade om kyrkan som till större del är från 1200-talet och är byggd i gråsten. Den är 32 alnar lång och 19 alnar bred. Medeltidskyrkan är tillbyggd och restaurerad 1909, kyrkans äldsta klenod är det vackra relikskrinet av förgylld koppar med emaljinläggningar i fyra färger med änglafigurer inom medaljonger omgivna av rankverk. Den är tillverkad i Limoges, Frankrike i början av 1200-talet. Den är en av kyrkans äldsta inventarier, upptagen i inventarieförteckningen från 1688.

Vid ett inbrott i kyrkan för länge sedan försvann skrinet men kunde efter att skrinet hamnat på ett statligt museum i Spanien återbördas och återinvigas 2009. Övriga sevärdheter i kyrkan är predikstolen från 1699 med plattskärningar och nischer med de fyra evangelisterna.

Korfönstrena är tillverkade vid Sandö glasbruk 1908-09 av Hugo Schülz, utbildad dekorations och glasmålare. Efter avslutat besök i Ullångers kyrka riktar vi ett stort tack till Mats för all information.

Färden gick vidare till Mäjasjöns fäbodar där Höga kusten-leden går förbi. De flesta vandrade till toppstugan på Gålberget med utsikt över Ullångersfjärden och vindkraftverken vid Högakustenbron.

Ullångers hembygdsförening har under årens lopp flyttat bland annat ett 10-tal gamla byggnader till platsen, till exempel härbre, kokhus samt en stuga som är öppen med långbord och eldstad och väggarna beklädda med tidningar från gångna tider. Se men inte röra! Fäboden är en riktig pärla. Önskemål är att vägen upp till fäboden behöver förbättras och siktröjas.

Stort tack till dagens kontaktpersoner Anders B och Birgitta F samt alla deltagarna.

Kurt Söderlund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel