Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studie: Ams-åtgärder har fungerat

Att snabbt få arbetslösa tillbaka ut i arbete kan få negativa effekter.

På lång sikt ger utbildning ett bättre resultat, visar en studie av samtliga svenskar som blev arbetslösa 1993.

- Naturligtvis är arbete centralt, men pressar man ut folk för fort utnyttjar man inte deras humankapital tillräckligt, säger Mattias Strandh, sociologiforskare vid Umeå universitet, till TT.

Arbetslöshet ger inte bara omedelbara negativa effekter för den som drabbas utan sätter också spår i form av lägre inkomst och risk för ny arbetslöshet under många år efteråt.

Långvarig arbetslöshet riskerar att rasera en människas personliga resurser och försämra möjligheterna att få ett nytt arbete, något som samhället kan försöka förhindra genom olika arbetsmarknadsåtgärder.

I en artikel som i juli kommer att publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Social Policy visar forskare vid Umeå universitet vilka effekter sådana åtgärder fick tio år efteråt för dem som förlorade sitt jobb 1993.

Både utbildning och sysselsättning fungerade, men på lite olika sätt. Medan de positiva effekterna visade sig snabbt för arbetslösa som erbjudits sysselsättning, men sedan avtog med tiden, var det omvänt i utbildningsgruppen. Personer som gått olika Ams-kurser (Arbetsmarknadsstyrelsen, numera Arbetsförmedlingen) under sin arbetslöshet ökade sin konkurrenskraft mera på sikt.

De som hade deltagit i Ams-åtgärder hade betydligt större chans än andra att på nytt komma upp i samma lönenivåer som före arbetslösheten. Det gällde både för dem som suttit i skolbänken och dem som hållits sysselsatta ute på den öppna marknaden.

Den senare gruppen hade däremot svårare att få en fast anställning, något som gick betydligt lättare för dem som utbildat sig.

Att resultaten av arbetsmarknadsåtgärder ofta visar sig först många år efteråt är ett politiskt problem, enligt Mattias Strandh:

- Effekterna kommer ju knappast tillbaka till den sittande regeringen. Därför finns det dåligt med incitament att hantera det här, säger Mattias Strandh.THOMAS ERIKSSON/TT