Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studerar svenska – i väntan på Sfi: "Det är svårt men går bra"

Zali Karro och Shazia Shazia är två av närmare 40 som har fått möjligheten att studera svenska i väntan på att de ska få plats på Sfi.
– Mycket bra, säger de om projektet som ABF dragit i gång på arbetsförmedlingens uppdrag.

Det är tisdag eftermiddag och den andra gruppen av två har precis tagit plats i lokaler i Orrenhuset i Sollefteå centrum.

– Vi har en grupp på förmiddagen också, säger Millan Holmberg, som lär ut svenska tillsammans med två andra.

Projektet startade den 1 februari i år och är tänkt att löpa under ett år.

Studenterna är flitiga och har lärt sig en hel del på den korta tid som hittills gått.

– Det är svårt men går bra. Vi övar mycket hemma också, säger Zali Karro, som kommit till Sverige från Syrien.

Det går igenom gårdagens läxa, därefter är det dags för parövningar.

– Vi pratar mycket här. De behöver lära sig enklare konversationer för att fungera i samhället. Vi har också en del samhällsinformation och kontakt med myndigheter, säger Millan Holmberg.

Eleverna får gå fram två och två och läsa upp en dialog högt mellan varandra. De brukar också få göra andra praktiska övningar ute i samhället.

– Förra veckan var de till biblioteket för att ta reda på hur "man lånar en svensk", hur lång tid man får ha den och hur många det finns att låna.

Tycker du att de gör framsteg?

– Ja, absolut. De blir självsäkrare i att våga försöka prata när de kan inse vad som blir fel och att vi rättar dem av rätt anledning. Vägen in till svensken blir lättare om man kan säga hej till grannen och fråga någon man möter hur den mår.

Enligt Millan Holmberg är det i dag sex–sju månaders kö till Sfi i Sollefteå efter att man fått uppehållstillstånd och skrivit in sig på arbetsförmedlingen.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller till Android.