Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studentstassen justeras inför stora ögonblick

Det blir en dryg dag. En dag av både glädje och vemod när klassen skingras efter tre års sammanhållning. Klass SpIC3 har gjort mycket kul tillsammans som svetsat dem samman. Det mest minnesvärda är resan till Tanzania i våras.

Hemma hos lärarparet Annelie och Thomas Nordell i Paddal står frukosten framdukad. Det behövs för att stärka kroppen inför en lång dag. Snart fylls köket av förväntansfulla studenter som hugger in på delikatesserna.

Ute på altanen med utsikt över fjärden stiger snart sorlet i kapp med värmen. Det är skratt och det är flams, precis som det ska vara en studentmorgon.

Linda Hoppman får rycka in som slipsexpert och hjälpa sin pojkvän Johan Häggström och sedan Johan Boström med slipsknuten. Det är inte var dag killarna har en sådan om halsen.

Annelie och Thomas Nordell är lärare vid internationella samhällsprogrammet på Nola.

- Vi har haft den här traditionen sedan 2003, berättar Annelie Nordell. Vi bjuder hem hela avgångsklassen och arbetslaget på frukost innan vi åker in till avslutningen.

- Egentligen skulle vi vilja underkänna dem alla bara för att få ha dem kvar ett år till.

Resan till Tanzania var höjdpunkten på tre års studier som har en internationell inriktning.

- Det blev en resa som man kanske inte skulle ha gjort annars. Det var en upplevelse att komma till Afrika, säger Evelina Byström.

Det är med spänd förväntan studenterna ser fram mot dagen som kommer att bli dryg. Middag med familjen och fest på Statt på kvällen.

- Det är tur att studentbalen inte är förrän på lördag så att vi får vila en dag emellan, säger Evelina Byström. Det skulle bli jobbigt annars.

Studentbalen blir annars avslutning på det firande som pågått en tid med nedräkning och allt.

När frukosten är överstökad är det dag att åka in till stan för gruppfotograferingen. Sedan är det sista samlingen i klassrummet med betygsutdelning.

- Ni kommer att få se tårar, säger Frida Boman. Det är trots allt lite sorgligt att skiljas.

Nolan fylls av studenter som droppar in klass efter klass. Det blir ett öronbedövande ljud. Själva avslutningen följer traditionen med sång och musik och stipendieutdelning.

Utanför Nolaskolan är det tjyvtjockt av gratulanter. Det känns som en kokande gryta i sommarvärmen där inga vindar fläktar. Här väntar också ekipagen som ska ta firarna runt stan i kortege. Alla försöker överrösta varandra med rop och musik. Det är tryck från högtalarna.

Vår klass lämnar Nolaskolan till tonerna av Gloria Gaynors I will survive. Det är jävlar anamma i den låten. Och det har de.


KRISTINA SANDIN
070-580 41 14