Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsund tar tillbaka vindkraftsöverklagande

Strömsund tar tillbaka sitt överlagande av vindkraftparkerna. Det har kommunstyrelsen beslutat.

– Nu kanske det kan bli något av alla arbetstillfällen, säger Göran Edman från partiet Rättvis demokrati.

Annons

Det var Göran Edman som tog upp frågan om ett återtagande som ett så kallat "initiativärende" i kommunstyrelsens arbetsutskott. Där blev förslaget nedröstat. Men när samma fråga togs upp i kommunstyrelsen fick de majoritet för förlaget.

Vad Strömsund, och även Ragunda, protesterat mot är den extra hindersbelysning som måste sättas upp eftersom vindkraftverken blir 172 meter höga, och inte 150 meter som man inledningsvis pratade om.

Enligt Göran Edman finns det möjligheter att lösa det, han nämner bland annat den behovsstyrda belysning som bara sätter igång om något flyg närmar sig.

I Strömsund räknar man med ett 100-tal arbetstillfällen under uppbyggnaden av vindkraften i området

Ragunda har inte tagit tillbaka sina överklaganden men de ska diskuteras på tisdag i nästa vecka i samband med miljö och byggnämndens möte.

Göran Edman hoppas att Ragunda tar tillbaka sina överklaganden.

– Det är det egentligen bara samerna kvar och jag tycker inte att de har så mycket att komma med, säger han.

Exploatören, Statkraft SCA Vind AB, SSVAB, har redan beslutat att tillfälligt stoppa allt arbete. Tidigast 2012 räknar man med att de första vindkraftverken ska kunna stå klara.