Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömqvist om petningen: "Jag tycker att vi varit på rätt väg"

– Jag mår bra, men det är klart att det känns ledsamt.
Det säger Elisabet Strömqvist efter beskedet att Socialdemokraternas distriktsstyrelse petar henne från ordförandeposten i landstingsstyrelsen.

Det är turbulenta tider inom landstinget och händelserna tog ny skruv på lördagen när Socialdemokraternas distriktsstyrelse skickade ut ett pressmeddelande som förkunnade att Elisabet Strömqvist avsätts som ordförande för landstingsstyrelsen.

Elisabet Strömqvist säger själv att hon gärna hade fortsatt i sin roll.

– Jag kan bara beklaga att det blev på det här sättet. Jag hade gärna fortsatt att fullfölja landstingsfullmäktiges beslut. Jag har jobbat väldigt hårt med det, framför allt med att värna patientsäkerheten och undvika uppsägningar. När det är stora underskott är det lätt att titta på personalen eftersom de är en så stor del av kostnaden, ungefär 50 procent, men jag har jobbat hårt för att vi ska undvika det så långt det bara går.

Vilket besked fick du från distriktsstyrelsen?

– Det var helt enkelt så att de inte längre hade förtroende för mig som landstingsråd och då är det så, då kan jag inte längre vara kvar.

Eva Sonidsson säger att processen har genomförts dåligt. Vad har du för svar på det?

– Det är deras bedömning. Det som varit viktigt för mig är att ha ett väldigt tydligt länsperspektiv, då vi från partidistriktet har sagt att vi ska ha tre sjukhus i länet. Vi har också sett att vi behöver värna vården för de allra mest sjuka, de allra mest sköra patienterna, och det gör vi bara om vi har tre sjukhus kvar. Jag har hela tiden pratat ur ett länsperspektiv. Vi ska inte lägga ner någon vård i länet, utan vi ändrar utbudet mellan sjukhusen.

Läs mer om landstingskrisen här.

– Jag hade naturligtvis kunnat göra saker annorlunda, men jag har hela tiden haft fullmäktiges beslut i ryggen och tänkt och känt att det här behöver vi göra för att värna vården vid tre sjukhus.

Vad hade du kunnat göra annorlunda?

– Det är klart att vi kanske kunde ha haft ännu flera möten och ännu flera samtal, men de som har funnits nära mig vet att jag har jobbat oerhört hårt och oerhört många timmar under den här perioden, för att hålla ihop det.

Elisabet Strömqvist konstaterar att det kommer att krävas "tuffa och väldigt obekväma beslut" av den landstingsledning som nu ska driva den här processen vidare.

– Jag vet inte om de får ett annat uppdrag som innebär mer utredningar och att dra saker i långbänk. Det var det jag inte trodde på, för jag ville inte att ekonomin skulle försämras ytterligare. Det jag ville var att invänta hälso- och sjukvårdsnämndens konsekvensanalyser och de utredningar som Ewa Back och hennes ledamöter i nämnden frågat efter. Det ville jag vänta på – och sedan att vi skulle gå till beslut. Det är bara att beklaga att det har blivit på det här sättet, säger Strömqvist.

Är du besviken på distriktsstyrelsen?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi tycker olika i det här. Jag har sagt att jag gärna vill fortsätta, och jag tycker att vi varit på rätt väg. Vi står i en väldigt besvärlig ekonomisk situation, och det som lyfts och sägs från andra håll i Sverige är det som kallas för tvångsförvaltning – som skulle innebära att väldigt stora delar av Sollefteå sjukhus och kanske också Ö-viks sjukhus ligger illa till. Då är det någon annan som bestämmer hur det ska vara. Det där har jag försökt motverka.

Hur påtaglig har frågan om tvångsförvaltning varit i Västernorrland?

– Det har resonerats om det. Vad händer om vi lutar oss tillbaka, eller om vi fastnar i oändliga långbänkar av utredningar och inte orkar och förmår ta beslut? Vad händer när pensionsmedlen är slut? För landstinget använder dem i dag – man knaprar på personalens kommande pensionspengar. De tar slut så småningom och jag är väldigt orolig för vad som händer då, säger Elisabet Strömqvist.