Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömlösa får vänta på elen

Annons

Stormen Hilde lämnade trafikproblem och strömlösa hushåll efter sig när hon drog fram över de norra delarna av landet.

Och många hushåll får vänta innan strömmen är tillbaka.

Stormen, som fått namnet Hilde, drog in över Jämtland, Västernorrland och Västerbotten med full kraft sent på lördagen.

Vid Stekenjokks väderstation i Lapplandsfjällen uppmättes medelvindar på 38 meter per sekund och i byarna upp till 56 meter per sekund.

Det är inte så ofta som det blåser storm över land i Sverige. Många mätstationer har rapporterat stormbyar under natten och morgonen, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Storm i byarna

Höga vindhastigheter uppmättes även i Jämtlandsfjällen. Fjällräddaren Niklas Holmedahl i Storlien berättar att det blåste rejält.

Det var storm i byarna och snö i luften, säger han.

Trots att stormen lämnat Sverige dröjer konsekvenserna sig kvar. Tiotusentals hushåll blev strömlösa och för vissa kan det kan dröja innan elen är tillbaka.

Elbolaget Eon konstaterar att det är många fel utspridda på ett stort geografiskt område.

Det finns en överhängande risk att många kunder kommer att vara strömlösa in på måndagen, säger kommunikationschefen Jakob Holmström.

Även Vattenfall kommer med liknande besked till sina kunder. Trots att deras personal kommer att jobba under hela natten och hela måndagen för att få i gång elnätet är det ett tidskrävande arbete.

Det ser ut som ett plockepinn på sina håll, det ligger så mycket träd. Och det är svårt att komma ut med skogsmaskiner på alla ställen eftersom det är för mjukt i marken, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Telefontrassel

Stormen orsakade också stora problem för både fast och mobil telefoni i de drabbade områdena.

Nedfallna träd ställde till det för trafikanter efter stormens framfart men inga allvarligare olyckor har inrapporterats. Däremot var det problem att komma fram på en del vägar i främst Jämtland och Västerbotten.

Hilde ledde även till att färjan Wasa Express morgon-avgång från Vasa till Umeå försenades. Enligt färjebolaget är dessutom måndagens färja från Umeå inställd.

När stormen drog vidare in över Finland orsakade den kaos med många omkullvälta träd och strömlöshet. Uppemot 200 000 hushåll saknade ström på söndagsförmiddagen, enligt nyhetsbyrån FNB.

Mer läsning

Annons