Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stridsyxan nedgrävd – partierna i landstinget möttes för samtal: "Ett steg i rätt riktning"

"Jättetrevligt", tycker landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S). "Ett bra samtal", tycker oppositionsrådet Per Wahlberg (M). Stridsyxan var nergrävd på tisdagen.

Annons

Nej, de hårda orden lyste med sin frånvaro när landstingspartierna samlades till rundabordssamtal.

Läs också: Hundratals manifesterade vid Sollefteå sjukhus: "Vi hoppas få stopp på den här avvecklingen"

– Det utföll jättebra, det var trevliga diskussioner, kommenterade Erik Lövgren efter en förmiddag som majoriteten inbjudit till.

På programmet stod en genomgång av landstingets "målbild" samt en beskrivning av processen i de heta specialistvårdfrågorna, i klartext omstrukturering av sjukhusvården.

Hela oppositionen fanns på plats utom Sverigedemokraterna som inte får vara med. Per Wahlberg hade inget att klaga på efter detta det fjärde rundabordssamtalet sedan i höstas.

– Jag har ju varit kritisk förut. Då ska jag väl i konsekvensens namn säga att det var ett bra samtal nu, bra och informativt, kommenterar han.

Läs också: Parterna överens – här är handslaget som ska ge sjuksköterskor betald specialistutbildning

Ingen opposition alls för dagen då?

– Vi har ju inte sett några färdiga förslag. Vi vet fortfarande inte vilka vägval vi kommer hamna i på oktober- och novemberfullmäktige i de strukturella bitarna som berör hälso- och sjukvårdsnämnden.

Du är alltså nöjd?

– Nöjd vet jag väl inte. Men jag kan tycka att det var ett bra rundabordssamtal, ett steg i rätt riktning.

Rundabordssamtalen inleddes på majoritetens initiativ i oktober i turbulensen efter att landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) petats och landstingsdirektören Anders L Johansson hoppat av.

Läs också: Här är landstingets kris – på 60 sekunder