Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strider i rekordkapningens kölvatten

Minst sex människor har dödats i interna strider mellan piratligor i Somalia sedan en rekordlösen betalats ut för den kapade grekiska oljetankern Maran Centaurus, uppgav åldermän och pirater i området på tisdagen.

De senaste fientligheterna bröt ut i den lilla staden Harardhere sent i måndags, sade källorna till AFP via telefon. Tre pirater och en civilpersoner dödades.

En lösesumma som tros ha uppgått till närmare sju miljoner dollar släpptes i söndags ned till piraterna ombord på fartyget. Dagen därpå sade kaparna att Maran Centaurus och dess 28 man starka besättning hade släppts. Ombord på tankern fanns två miljoner fat olja.

I morse var det lugnt men det är fortfarande spänt mellan piraterna. Tre av dem, däribland en högt uppsatt ledare, har dödats hittills och tre andra har sårats, berättade den lokale åldermannen Moalim Abdalla Hasan. Vi försöker medla mellan dem därför att de ställer till elände. En civilperson dödades i korselden och invånarna är mycket oroliga över den här fejden.

Grönsakshandlaren Hasan Nile kunde inte öppna sin butik på tisdagen till följd av bråket. Han sade att piraterna skjutit mot varandra med tunga vapen.

Sedan de börjat döda varandra kan de aldrig lita på varandra längre. . . fler, också civila, kommer att dö.

Andra källor i Harardhere uppgav att två pirater också dödades i söndags omedelbart efter det att miljonbeloppet hade betalats ut.

Piraterna i Somalia betraktar alla lyckade fartygskapningar som privata projekt i vilka affärsmän från alla delar av landet kan investera genom att erbjuda ekonomisk eller materiell hjälp eller genom att köpa och sälja andelar.

Ju större det kapade fartyget är desto mer komplicerad blir också andelsstrukturen. Bråk om pengar är inte ovanliga, men måndagskvällens strider var bland de värsta som förekommit somaliska pirater emellan.