Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om Vänta Litets grunds framtid

Det verkar bli en rejäl intressekonflikt om utsjögrundet Vänta Litets grund utanför Härnösand. Naturvården vill skydda det marinekologiskt intressanta området. Men från Energimyndighetens sida vill man istället klassa grundet som riksintresse för vindkraft till havs.

Det kommer fram när Energimyndigheten nu svarat på länsstyrelsens förslag om framtida riksintressen för vindkraft i Västernorrland.

- Där har Energimyndigheten svalt våra förslag rakt av på alla punkter, utom just Vänta Litets grund, där det verkar kunna bli konflikter, säger samhällsplaneraren Magnus Agnemo på länsstyrelsen.

Han berättar att länsstyrelsen i sin planering pekat ut både lämpliga och mindre lämpliga områden. Och det omdiskuterade utsjögrundet klassades som "ej lämpligt".

- Det finns ju motstående intressen där eftersom naturvården förslagit området som Natura 2000 och dessutom diskuteras det ett skydd som marint reservat.

Magnus Agnemo påpekar också att militären redan uttalat sig skeptiskt över en vindkraftspark i området.


Läs mer i fredagens TÅ.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92