Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om uppsägningar på IAC

Facket IF Metall är kritiskt till nya uppsägningar hos bildelstillsverkaren IAC, strax efter en central förhandling. Företaget anser att man följt lagen.

IAC varslade för omkring en månad sedan om att man ville säga upp 40 personer på fabriken i dalsländska Färgelanda, på grund av arbetsbrist. Men företaget och IF Metalls fackklubb kom inte överens om vilken turordning som skulle följas. I förra veckan hölls centrala förhandlingar, som slutade med att 15 personer sades upp enligt den turordning företaget föreslagit.

Nu har dock IAC meddelat att man säger upp 25 personer till, och därmed kommer upp i de ursprungliga 40.

Företagsledningen har plockat ut dem helt på egen hand, utan förhandling. Folk mår jättedåligt av detta. De är alldeles lamslagna, besvikna och förbannade, säger Metallklubbens ordförande Krister Johansson till Dagens Arbete på nätet.

IF Metall anser att IAC inte håller det man kom överens om i den centrala förhandlingen. Företaget hävdar dock att man följt lagen.

De som blivit uppsagda har inte kvalifikationer för de jobb som finns kvar, säger IAC:s platschef Stefan Toreld till Dagens Arbete på nätet.

Han medger att de 25 som nu sagts upp är samma personer som IAC ville säga upp från början.