Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om grustäkt i naturintresse

Det har blåst upp till en naturvårdsstrid om en stor grustäkt vid Käckebäcksmon i Viksjö. En täkt som ligger i Mjällåns dalgång, som klassats till ett riksintresse för naturvården och där delar av dalgången är tänkt ingå i ett europeiskt nätverk för skyddad natur, Natura 2000.

Men nu vill VTG Entreprenad AB i Kramfors både fortsätta den befintliga brytningen av naturgrus och dessutom utöka den stora täkten ytterligare. Företaget vill ta ut 500 000 ton naturgrus från platsen under en 15-årsperiod. Materialet ska användas för sandning av vägar och betongtillverkning.

En kontroversiell fråga med tanke på att länsstyrelsen i sina miljömål strävar att bevara grusåsar och naturgrus, som är en bristvara inte minst i Härnösands kommun.

Frågan ska avgöras av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation nu under våren. Kommunens tjänstemän vill att samhällsnämnden skulle säga nej till både fortsatt och utökad verksamhet.

Förvaltningen föreslog därför nämndens politiker att säga nej till fortsatt verksamhet på platsen.

Samhällsnämndens svar blev i praktiken att man inte lämnar något yttrande beroende på att nämnden ansåg sig inte ha ett beslutsunderlag som var tillräckligt. Beslutet var dock inte enigt.

Läs mer:
[url=http://allehanda.se/avdelning/harnosand/23939]Oklart om Mjällådalens framtid[/url]
ANDERS LIDÉN
070-316 84 92