Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strejk på konstmuseer i Paris

Annons

Besökare möttes på torsdagen av stängda dörrar på konstmuseet Louvren och andra stora turistattraktioner i Paris. Personalen strejkar mot planerade neddragningar.

Regeringen vill banta personalstyrkan på statliga museer och andra sevärdheter genom att bara ersätta varannan som går i pension.

Anställda vid konstmuseet Musée d'Orsay och krigsminnesmärket Triumfbågen började strejka redan i onsdags. Allra tidigast ute var personalen vid museet för modern konst Centre Pompidou där det strejkats sedan den 23 november.

Strejken har utlysts av sju fackförbund som representerar anställda vid kulturdepartementets institutioner. Kulturministern Frédéric Mitterrand hade ett möte med facken i onsdags kväll utan att något genombrott skedde. Enligt Mitterrand ska de planerade nedskärningarna fortsätta.

Slotten Versailles väster om Paris och Azay-le-Rideau i Loiredalen höll på torsdagen också stängt på grund av personalbrist.

Hur förväntas vi få önskemålet om att se till att Paris attraherar fler turister att stämma överens med en verklighet där det kommer att finnas mindre resurser som tillåter ljusets stad att sticka ut från andra huvudstäder? undrade Joseph Thouvenel från CFTC-facket vid Centre Pompidou.

Frankrike är världens främsta turistmål och drar till sig tiotals miljoner utländska besökare årligen.