Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk i sydafrikanska guldgruvor

Annons

Tiotusentals sydafrikanska gruvarbetare vidtar stridsåtgärder i guldgruvorna sedan löneförhandlingarna brutit samman.

Strejken drabbar en redan vacklande industri med dagliga miljonförluster.

Cirka 14 000 gruvarbetare lade på tisdagskvällen ned sina verktyg och den utlovade strejken var därmed ett faktum. Den mäktiga fackföreningen NUM hade utlyst strejken efter att ett lönebud på 6,5 procent förkastats i förra veckan.

Facket kritiserar bolagschefernas höga löner och kräver löneförhöjningar på mellan 60 och 100 procent för guldarbetarna som i dag lever i fattigdom i ett av världens ekonomiskt mest ojämlika länder.

Strejker under löneförhandlingsperioder är vanliga, men slår till under en särskilt svår tid för en gruvindustri som kämpar i motvind.

Sjunkande guldpriser och sämre kvalitet på guldmalmen har minskat marginalerna för guldbolagen. Under strejken väntas industrin dagligen gå miste om en guldproduktion motsvarande 225 miljoner kronor.

Vår viktigaste industri är krisdrabbad och vi har fortfarande inte hittat ett sätt att stämma förstörelsen i bäcken, sade gruvbolaget Anglo Americans vd Mark Cutifani.

Regeringen säger sig vara beredd att ingripa för att hjälpa parterna att enas.

Om vi verkligen får en utdragen industriaktion kommer det att påverka ekonomin negativt, sade gruvminister Susan Shabangu.

Mer läsning

Annons