Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sträng stjärnkock ersätter Morberg

Annons

Per Morberg var alla amatörkockars skräck. Också hans ersättare, Anders Dahlbom, kommer att vara brutalt ärlig i "Sveriges mästerkock".

Om de gör något dåligt så berättar jag det för dem, rakt och bestämt.

Han är sedan tidigare van vid att coacha kockar - och har högt ställda krav på resultatet. Anders Dahlbom har tidigare bland annat varit ansvarig för Nobelmiddagen.

Alla kockar som har hållit på länge har sitt eget sätt att prata om mat. Jag är som jag är, rak och rättvis, men behöver inte vara elak för det, säger han.

Fjärde säsongen av "Sveriges mästerkock" har premiär den 6 januari i TV4 och inleds med uttagning och kvaltävlingar. I juryn sitter också som vanligt Leif Mannerström och Markus Aujalay, två kockar som Anders Dahlbom känner sedan tidigare. Att jobba med dem lockade förstås en del, men det var något annat som övertygade Anders att vara med i programmet.

Jag har tackat nej till många matlagningsserier tidigare. Det här är det enda tv-program jag kan tänka mig att göra. Jag har följt de tidigare säsongerna och gillar främst att deltagarna utvecklas så mycket som de gör, säger han.

Blir inte personlig

Det blir några nya moment i tävlingen, men i övrigt kommer tittarna att känna igen sig i det vanliga konceptet. Anders Dahlbom ser potential i årets deltagare. Men han är tydlig med att han inte engagerar sig personligen i deras resa. Han är inte där för att lära känna dem - utan för att kritisera dem.

Jag fokuserar till hundra procent på maten. Det är klart att man träffar deltagarna och pratar med dem, men jag blir aldrig personlig, säger han.

Våga smaksätta

För att få Anders Dahlbom på fall måste de tävlande vara bra på smaksättning. Något som inte alltid är helt enkelt att få till, men den rutinerade Nobelkocken har några enkla tips att ge.

Ett första steg är att hantera råvaror på ett bra sätt, så att de behåller sin smak. Sedan måste man våga smaksätta mer, med citron eller vinäger eller liknande. Och saltet är viktigt. Man måste kanske våga salta lite mer än man brukar för att få fram den bästa smaken.

Mer läsning

Annons