Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Störtläckert, vackert, nyskapande och coolt – nu hyllas "Galna Huset" av läsarna

Artikel 8 av 8
Vår Stad
Visa alla artiklar

Rubiks kub, en Spirelloglass, en gammal led-lampa, en fågelholk, en trollerilåda eller en karusell? Vinnaren i tävlingen om Ångermanlands fulaste hus väcker massor av reaktioner.

"Heja Galna Huset!" skriver Nea Mellberg, en av många som kommenterat Ting1 i Örnsköldsvik.

Ting1 väcker känslor. Mest kärlek, faktiskt. Skulle man räkna alla de positiva kommentarer som strömmat in sedan segraren korats i tävligen om Ångermanlands fulaste hus så är det frågan om inte Ting1 kanske ändå är det vackraste. Också.

Tack för allt engagemang! Här är ett axplock av alla kommentarer på facebook:

"Fantastiskt hus. En upplevelse" (Anette Agrell).

"Så djärvt och nyskapande... urläckert. En Spirello-glass mitt i den norrländska frysboxen" (Thomas Lax Vik).

"Jag tycker att det är coolt!" (Annika Winhagen).

"Coolt, ja definitivt! Men fult" (Anders Wiklund).

"Ser ut som en gammal led-lampa" (Roger Engstrand)

"Jag tycker det är bland de vackraste, jag blir glad varje gång jag passerar Ö-vik och får se det" (Leif Korsman)

"Skulle passa i Barnkanalen med nummer på lådorna i den färggranna lådan. Som en julkalender. Undra vad 24:an skulle innehålla? Kul byggnad, men hur den passar in i övrig redan befintlig miljö, det borde vara ett viktigt kriterium för att en nybyggnation över huvud taget skulle få komma till stånd" (Ann Grubbström).

"En riktigt vacker Bengt Lindström målning, genialisk arkitektur" (Ingrid S Ackewald)

"Ångermanlands fräckaste hus!" (Annika Linné).

"Jag tycker mycket om denna byggnad... gör att man lägger märke till Örnsköldsvik... en sån blickpunkt skulle alla städer ha" (Ingrid Pettersson).

"Jag tycker det är störtläckert" (Ingrid Göransson-Rosell).

"Jag gjorde research till "årets bygge" för ett par år sedan – då Ting 1 (från tingshuset som ligger inbyggt under) var nominerat och kom att bli min favorit, på grund av utförandet. Det är väldigt fascinerande byggteknik bakom" (Nellie Pilsetnek).

"Det enda av husen som blev nominerat till både vackraste och fulaste huset. Ganska kul egentligen" (Susann Persson)

"Jag tycker det är toppen med olikhet och personlighet. Jag gillar det här initiativet starkt!" (Pehter Hill)

"Om smak går det inte att diskutera. Skitfult och vulgärt tycker jag, men det är uppenbarligen en minoritetsåsikt"(Katarina Ek-Nilsson)

"Helt klart Ångermanlands vackraste hus om det inte vore för betongfoten det står på – den misspryder verkligen" (Mai Bohman)

"För att vara nymodernism är det bättre än många andra exempel eftersom det har lite färg och något mer organiska former och lite färg. Jag avskyr nymodernism och funktionalism av den anledningen att det är ett för oorganiskt formspråk. Det signalerar avståndstagande från naturen, vilket är människans största problem som art. Ofta är lådorna stora, mörka och skrämmande och får i alla fall mig att känna mig liten och i skugga. Sedan kan jag ju inte glömma Le Corbusiers uttalande "A house is a machine for living". Klök!" (Pamela Reynold)

"Fantastiskt härligt hus med mycket personlighet! Sånt gillas!" (Andreas Nilsson)

"Får påslag i min Ångermanlandsglada själ varje gång jag kör genom Ö-vik. Här vågar folk ta ut svängarna, tänker jag... och drömmer mig tillbaka till en färgstarkare plats på jorden än den jag bytte till för många år sen nu. Kanske bara en nostalgidröm, men ändå: Heja Galna Huset!" (Nea Mellberg)

"Men det är i alla fall vansinnigt fult" (Ulf Henriksson)

"Varje gång jag passerar byggnaden, förväntar jag mig att den långsamt skall börja snurra som en karusell, för att allt eftersom öka farten. Med samma ljud som på Gröna Lund och med ett högt och ljudligt "plingelingande" av otaliga klockor, fästa under balkongerna. Härligt!" (Harald Öberg)

"Varför måste allt vara grått och tråkigt? Annorlunda är bra i mina ögon" (Eva Nevén)

"Bara idén att rösta fram det fulaste huset känns överflödigt. När sedan Ting1 blir "segrare" när ett av de andra objekten var det allt erbarmligare rivningsobjektet i Björknäs, gör det inte bara lite som eljest utan direkt nipprigt"(Olof Wigren)

"Det är annorlunda, utmanande, men fult? Absolut inte" /Kjell Johansson)

"Gräsligt" (Johan Engström Lockner)

"Det ser ut som någon sorts rekvisita som Joe Labero använder för att få folk att försvinna... Varning alltså, gå inte in där :D" (Staffan F Fliesberg)

"Det ser ut som en fågelholk tycker jag" (Thomas Hasselström).

"Rubiks kub" (Eva Holm)

"Jag älskar betongklotsen i botten och tycker att ett färgglatt monster är rätt kul i stadsbilden, men de hade gjort sig bäst åtskilda, var för sig" (Åsa Fahlgren)

* * *

Ångermanlands fulaste hus - här är kandidaterna

Läs mer: Fulaste huset väcker starka känslor

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Läs också: Hon bor ensam i byn med det vackraste huset

Siri Johansson från Husum skrev dagbok om åldrandets ensamhet

Örnsköldsviks historia blir teater – var med du också!