Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort pådrag efter misstänkt inbrottstjuv – flydde blåljus i hög hastighet

Vid 17-tiden på måndagen kallades polis till en villa på Hörnäsvägen i Örnsköldsvik.
En främmande bil har iakttagits av vittnen. När polisen försökte stanna en misstänkt förövare åkte bilen i väg i hög hastighet.
Sent på kvällen kunde tre misstänkta gärningsmän gripas – och polisen hyser nu förhoppningar om att flera andra inbrott de senaste dagarna ska kunna lösas.

TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta Allehanda.se via telefon: 72006, mms/sms: 72006, eller Tipsa-tjänsten.

Pådraget är stort. Tio polisenheter försöker lokalisera fordonet, rapporterar polisen vid 19.30-tiden.

De trodde de hade iakttagit rätt bil vid 18-tiden, men den bilen hade åkt vidare i hög hastighet, trots att polisen både signalerade med blåljus och ljudsignaler.

De följde bilen till Höga Kusten-bron men tappade där bort den.

Den misstänkte ska bland annat ha kommit över en surfplatta och gamla mynt.

Polis genomsöker brottsplatsen och söker vittnen som gjort iakttagelser.

Vid 21-tiden kom nästa uppdatering från polisen. Bilen hade hittats i närheten av Utansjö, Bjässholmen – men tom.

– Vi fick in samtal från boende i Bjässholmen om att de sett den aktuella bilen och när vi kom dit kunde vi konstatera att det mycket riktigt var den, säger Robert S Öhman, vakthavande befäl vid länspolisen

En större polisinsats med ett stort antal patruller sattes på fötter för att hitta gärningsmannen.

Vid 23.30-tiden gav det också resultat.

– Hundföraren fick spår upp på berget där och vi förstod att de skulle vara där ute i terrängen någonstans. Strax därefter fick vi in ytterligare iakttagelser och då var vi hack i häl på dem och nästan på plats, säger Robert S Öhman.

Läs också: Tjuvar försökte göra inbrott från altanen – skrämdes iväg av hunden

I Överskog kunde tre män, samtliga födda på 1990-talet och hemmahörande i Stockholmsområdet, gripas misstänkta för inbrottet. Polisen hoppas nu även kunna knyta dem till fler inbrott som skett i Ö-vikstrakterna de senaste dagarna.

– Den här typen av bil har observerats vid flera andra inbrott, bland annat ett i Härnösand där det stals ett vapenskåp. Det har vi dock inte hittat ännu, säger Robert S Öhman.

– De här inbrotten har gäckat oss ett par dagar så det känns jäkligt skönt att kunna få fast dem nu. Speciellt som det snart är jul och många då lämnar husen tomma.

Bilen trion färdades i visade sig vara falskregistrerad och tidigare anmäld stulen och har nu tagits i beslag för teknisk undersökning.

– Det blir ett omfattande utredningsarbete där undersökningen av bilen blir oerhört viktig, säger Öhman.

De tre männen har förts till polishuset i Härnösand för förhör. Klockan 03.00 natten mot tisdag beslutade jouråklagaren att anhålla männen misstänkta för stöld genom inbrott.

Under det tidiga utredningsarbetet har det visat sig att bilen de använde sig av anmäldes stulen i samband med ett rån i Sundbyberg i mitten av december.

– Det blir att nysta bakåt i tiden i utredningsarbetet, säger Öhman.

För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.