Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort naturvårdsprojekt i Nätra fjällskog klart

Nu har den lilla föreningen Kultur och arrangemangsföreningen, Edenborg, Vik, med hjälp av ideella krafter slutfört sitt treåriga LONA-projekt, LOkala NAturvårds satsningen, för Nätra fjällskog, etapp 1. Startstugan Hinnsjön, Västerselsbodarna, startstugan Skrike och Viks fäbodar till Västanåhöjdens naturreservat.

Ansvariga för projektet har varit Stefan Bervelius och Lena Hedquist, som lagt ned timmar och veckor på att bereda allt och beräkna all åtgång och inköp av virke till lederna. Tack vare ideella krafter, totalt 1768 timmar har både män och kvinnor från hela Nätra Överbygd och Bjästa med outtröttliga krafter tillsammans med projektledarna ställt upp under vår, sommar och höst och gjort det möjligt att genomföra.

Ingenting har varit omöjligt i den här gruppen, där allt varit så positivt alltifrån röjning, rensning, bygge av 17 broar och cirka 600 meter spänger, uppsättning av 120 ledstolpar med ledmarkeringar. De har kört med egna skotrar, fyrhjuling, packade släpvagnar med tungt virke, traktorer, motorsågar, röjsågar och skruvdragare helt ideellt utan att ha tänkt på slitage eller hur mycket det kostat. Det är ett helt fantastiskt arbete som utförts.

Nu under senvåren kommer guidade vandringar göras på fäbodleden, men där man nu också kommer att kunna göra egna vandringar utan att känna sig orolig för att gå vilse.

Förra fredagen fick alla som ställt upp med arbete en god tre rätters middag på Edenborg som tack för sin fina insats. Som tur var hann middagen serveras innan det blev ett tre timmar långt strömavbrott i hela området. Men tack vare att en av deltagarna hade ett reservaggregat hemma, som snabbt hämtades, kunde gästerna på storduk få ta del av hundratals bilder som dokumenterats under hela projekttiden och som varvades med kommentarer av både Lena och Stefan.

Nu har Kultur och arrangemangsföreningen, Edenborg, Vik lämnat in ansökan till Naturvårdsverket om LONA-bidrag för Fäbodleden etapp 2, fortsättning till Mjäla- Näs- och Bryngebodarna. Hela gruppen känner sig taggad att få fortsätta att göra nya insatser i Nätra fjällskog, där Lena Hedkvist menar att Etapp 2 är oerhört viktig för att det ska kunna bli en helhet för hela fäbodleden genom Nätra fjällskog.

Ingegerd Grimell

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel