Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort missnöje på Mexikos gator

Annons

I skuggan av ett stormande missnöje håller Mexikos president Enrique Peña Nieto sitt första tal till nationen. På gatorna samlas tiotusentals människor för att demonstrera - mot en stagnerad ekonomi, oönskade reformer och en okontrollerad våldsvåg.

Nio månader efter att Peña Nieto under kravaller tillträtt som president blockerar demonstrationstågen återigen Mexico Citys politiska centrum. Presidentens första tal till nationen hålls därför en dag sent och hemifrån det officiella residenset.

Men den nye presidentens löften om ett nytt Mexiko och ekonomisk tillväxt verkar ha kommit på skam och missnöjet bubblar. För första gången på fyra år har ekonomin krympt och jobben blir färre. Samtidigt stöter Peña Nietos reformplaner på patrull och har lett till omfattande demonstrationer under de senaste veckorna.

Tiotusentals lärare har belägrat torget utanför nationalpalatset i huvudstaden i protest mot en skolreform som på söndagen röstades igenom i underhuset. Risken är att kaoset upprepas när det ska röstas om energireformen som vill öppna för privata och utländska investeringar i Mexikos lukrativa olje- och gasindustri. I söndags demonstrerade tusentals personer och oppositionen har utlyst nya protester i nästa vecka.

I helgen fick de också sällskap av mindre grupper från ungdomsrörelsen Yosoy132, som i fjol protesterade i hundratusentals mot Peña Nietos presidentkandidatur, kantad av korruptionsanklagelser.

Den kanske viktigaste frågan för många, det exploderande våldet och de höga dödssiffrorna i kriget mot de kriminella kartellerna, har däremot lyst med sin frånvaro i debatten. Peña Nieto utlovade en ny säkerhetsstrategi som skulle minska våldet utan tunga militära insatser. Trots det verkar våldet inte avta. Under Peña Nietos första åtta månader mördades nära 14 000 personer, enligt tidningen Zeta.

Mer läsning

Annons